30.12.2023 Hanko, Tulliniemen etelärannan dyynit. Lumeton maa, lämpötila +1.
Alueelta kaadettu muutama mänty, ehkä valoisuutta lisäämään, samalla tulee lisättyä paahteen vaikutusta.Kolmella kannolla kuvien kääpää. Paikalla ajattelin, että ovat liekokääpiä.Kotona tulin toisiin ajatuksiin, jo siitäkin syystä, että etelästä ei ole löydetty liekokääpää enää vuosiin. Omatkin liekokääpä löydöt on itärajalta.
Tällä pillit säännöllisen pyöreitä, 4-5 mm:llä. Pillipinta on ollut valkoinen, on sitä myös pienellä alueella näytteessä. Kovan juustomainen rakenne. Kuivana kova. Paksuus tyvestä noin 2 cm. Loppupäätelmänä kääpäkirjaa selattuani on ,että tämä on salokääpä, Dichomitus squalens.
Voisi hyvinkin olla, mutta skooppaus tarvitaan varmistukseksi. Pillit ovat niin säännölliset, että ruskokääpä ei oikein sovi ehdolle, vaikka yläpuoli paljon siltä näyttääkin. Rakenne tukee myös salokääpää.
Olen kerännyt salokääpää sähkölinjalta ja tien reunan kannolta paahteisilta paikoilta, joten se sopii myös.
Näissä alkutalvella kerätyissä tulee joskus yllätyksiä, sillä väritys voi olla epätyypillinen.
Kiitos mielipiteestä.
Ruskokääpä ei mulle käy. Se kun on kuivana murenevan hauras, sekä tuoreenakin tätä pehmeämpi. Laitan näytteen tulemaan, se on mielestäni niin hyväkuntoinen, että uskoisin sen kelpaavan varmistukseen.
Näyte on nyt katsottu ja on selvä salokääpä, vaikka itiöivä pinta olikin täysin tuhoutunut. Ulkonäkö, kasvuapaikka ja rihmastorakenne kyllä riittää tämän varmistamiseksi.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.