Urpiainen, tavallinen vai tundra?

Valitettavasti en saanut parempaa kuvaa, mutta kovin vaalealta tämä yksilö vaikutti ollakseen ‘perusurpiainen’. Kuvakulma taitaa kuitenkin olla melko ikävä määrittämiseen? Havaintopaikka Kuopio 28.11.2016.

1 Like

Mielestäni tämä on selvä tundraurpiainen: nokka on hyvin pieni, ilme on “siro” (iso pää, pieni silmä, pieni nokka), kaulan-rinnan sivujen “buffi” väri on hyvin tyypillinen, yläperä näyttää hyvin vaalealta ja juovattomalta (aivan pyrstön tyvellä saa toki olla tummaa kuviointia, kuten tässäkin näkyy) jne.

Tässä lajiparissa rinnan ja kylkien juovituksen paksuus ja määrä on hyvä lisätuntomerkki, mutta ennen kaikkea pyrstön alapeitinhöyhenten kuviointi/kuviottomuus on hyvin selvä tuntomerkki. Kumpikaan ei näy kuvasta, mutta tulevaisuutta ajatellen ajattelin mainita.

Kiitokset tunnistuksesta. Tundraksi epäilin, kun lintu hyppäsi lentoon ja ehdin etsimen läpi nähdä sen vaaleuden, mutta kuvaa en ehtinyt enää saamaan. Aiempaa omakohtaista havaintoa lajista ei ole, joten varmistusta jäin kaipaamaan. Kirjataanko näitä havaintoja jonnekin?

Voit kirjata esim. Tiiraan, http://www.tiira.fi. Kuopiosta näyttää olevan viimeisen kuukauden ajalta n. kolme havaintoa.

Tämä tundraurpiainen erottui selvästi muista urpiaisista ruokinnalla.
Pentti

1 Like