Uusi kasviatlas on julkaistu

Tänään vietettävän pohjoismaisen luonnonkukkien päivän merkeissä olemme julkaisseet uuden version kasviatlaksesta osoitteessa https://kasviatlas.fi. Kasviatlaksen sivuilta löydät uusimmat tiedot Suomen putkilokasvien levinneisyydestä ja yleisyydestä maan eri osissa.

Uusia ominaisuuksia sivuilla on mm. mahdollisuus siirtyä suoraan lajien levinneisyyskartoilta havaintoruutuja klikkaamalla tarkastelemaan ruudulta tehtyjä havaintoja lajista. Myös mobiilikäyttöä on parannettu, paikannusta tukevilla laitteilla saat nyt suoraan sijaintiasi vastavan peninkulmaruudun lajiluettelon ja luettelon niistä yleisistä lajeista, joita ruudulta ei ole havaittu.

Jos haluat osallistua kasviston seurantaan, ota yhteyttä Raino Lampiseen, etunimi.sukunimi@helsinki.fi. Ota huomioon, että Lajitietokeskuksen havaintopalvelujen (mm. Vihko ja iNaturalist) kautta tallennetut kasvihavainnot eivät kelpaa kasviatlakseen.

Miksi näin?

Kasviatlaksen levinneisyyskartat perustuvat tarkistettuihin tietoihin kasvien luonnonvaraisista esiintymistä. Lajitietokeskuksen havaintopalveluissa valtaosasta kasvihavainnoista puuttuu tieto kohteen luonnvaraisuudesta. Suuri osa havainnoista koskee istutettuja kasveja, osa jopa ruukkukasveja, joita ei kasviatlaskartoille kelpuuteta.

Toinen ongelma liittyy putkilokasvien taksonomiaan.Lajitietokeskuksen kasvihavainnoissa ei ole aina selvää, missä merkityksessä tiettyä tieteellistä tai suomenkielistä nimeä on käytetty. Kasviatlas esittää selkeästi määriteltyjen kasvitaksonien (enimmäkseen lajien) levinneisyystietoja, joiden tulkinta näistä lähteistä on vaikeaa. Lisäksi iNaturalist käyttää omaa taksonomiaansa, joka poikkeaa joiltakin osin Lajitietokeskuksen taksonomiasta.

Olemme useiden vuosien ajan toivoneet Lajitietokeskuksen Vihko-järjestelmään ominaisuuksia, joiden avulla sen kautta tallennettavat kasvihavainnot saataisiin täyttämään kasviatlaksen vaatimukset. Toistaiseksi näitä toiveita ei ole toteutettu.

Jos haluaa omat kasvihavaintonsa mukaan kasviatlaksen kartoille, ohjeita löytyy osoitteesta https://kasviatlas.fi/osallistu/. Kastikka-kasvistotietokantaan tallennettavat atlaskelpoiset kasvihavainnot kopioidaan myös Lajitietokeskuksen tietovarastoon, ja ne näkyvät havainnoijan omina havaintoina LAJI.FI-sivujen hauissa.

1 tykkäys

Miten ne saa näkymään omissa havainnoissa, onko jossain luettavissa jotain ohjeistusta tästä. Kun joku aika sitten tästä tiedustelin ei se ollut mahdollista.

Kastikassa on nyt mahdollista liittää havainnoijan nimen yhteyteen Lajitietokeskukseen rekisteröityneen käyttäjän ns. MA-tunnus, jonka näkee kirjautumalla sisään osoitteessa login.laji.fi. Kun tällä MA-tunnuksella varustetut havaintoerät kopioidaan Kastikasta Lajitietokeskuksen tietovarastoon, ne näkyvät LAJI.FI-portaalissa käyttäjän omina havaintoina.

Ilmoita MA-tunnuksesi Raino Lampiselle (etunimi.sukunimi@helsinki.fi), niin saat Kastikan havaintosi liitettyä omaan tiliisi.

Kiitos paljon tiedosta!