Uusi kirja Suomen vesiperhostoukista

Hei,

Huomattava merkkipaalu Suomen vesiperhostutkimuksessa on nyt käsillä. Aki Rinteen ja Peter Wiberg-Larsenin Trichoptera Larvae of Finland (Suomen vesiperhosten toukat) on juuri valmistumassa ja nyt myös ennakkotilattavissa kirjan esittelysivun kautta:

Suosittelen!

t. Juha

5 tykkäystä

Pitikö tuosta noin kallis kirja tehdä…

Kaikki illat ja viikonloput kymmenen vuoden ajan, loputtomasti ajokilometrejä, kuvaus- ja mikroskooppikalustoa yms. - kirjasta tuli nimenomaan tekijöilleen kyllä todella kallis.

2 tykkäystä

Maksaahan se kaikki muukin harrastaminen… No eihän asia minulle varsinaisesti kuulu, mutta voi olla, että tuolla hinnalla monet satunnaiset harrastajat eivät kirjaa hanki, joten varsinainen tuotto tekijöille voi jäädä vähäiseksi. Jos näin on, niin paljon yleishyödyllisempää olisi ollut laittaa kirja ilmaiseksi nettiin luettavaksi. Nythän kirjan materiaalia on tekijänoikeuden takia mahdotonta muualla hyödyntää.

Jees, kaunis ajatus kyllä ja ehkä joskus elämme sellaisessa maailmassa.

Pari huomiota vielä:
-Tällaisen kirjan tekeminen ei ole harrastamista vaan elintapa. Se on niin kova duuni, että siitä ei tulisi mitään jos sen ottaisi vain harrasteena. Muu elämä menee kaikki ne vuodet tällaisen “harrastamisen” ehdoilla.
-Hinnasta: Kirjan tekijät ovat epäilemättä halunneet tehdä konkreettisen kirjan, koska ovat sellaisiin tottuneet ja itse monia vastaavia kovasti elämänsä varrella arvostaneet. Minullakin on unelma tehdä oma kirja. Kirjan painaminen, jakelu ym. ei ole ilmaista, varsinkin kun painos on pienehkö niin hinta per kirja nousee väkisinkin.
-Tämä kirja on englanninkielinen ja nettiin mennessään päätyisi välittömästi kopioitavaksi ympäri maailman. Ehkä jo seuraavalla viikolla joku olisi painanut sen ja kauppaisi omissa nimissään. Siinä ajatuksessa häiritsee myös Suomen menettämät veroeurot. Olkookin, että juuri tämän kirjan osalta puhutaan pienistä rahoista, niin kyse on periaatteesta: kirja kattaa Pohjoismaat ja sitä ostetaan varmasti laajemmallakin maantieteellisellä alueella - kyseessä on vientituote. Vientituotteita ei anneta pois.

Juha

Parahin Matti. Kirja on suunnattu alan ammattilaisille, jotka työkseen määrittävät pohjaeläinaineistoja, mutta voi siitä olla teoriassa iloa myöskin satunnaiselle vesiperhosharrastajalle (liekö kahtakymmentä enempää maassamme?). Kirjan hinnoittelun perusteena ei ole ollut voiton tavoittelu vaan toiveissa on ollut ainoastaan painokulujen kattaminen seuraavien viiden vuoden aikajanalla. Jos opus lopulta tuo edes yhden euron tekijöilleen profittia, olen siitä erittäin tyytyväinen.

Myönnän kyllä että olisihan se vallan söpöä jos kaikkien töiden tuotot tai antimet olisivat meille kaikille ikään kuin vastikkeeton luontaisetu. Ja näinhän se taitaa meidän omakustanteemme osalta valtaosin ollakin. Ostajalle koko opus maksaa lähetyskuluineen saturaisen (lue painokulujen verran), mutta minulle jokaisen kaavasivuaukeaman laadinta on maksanut välillisine kuluineen vähintään tonnin, eikä työtuntien hinnoittelua ole tässä laskelma-arviossa niin sen centin hyrrää. Oletan ettei Juhan ja Keijon opuskaan ihan pyhällä hengellä synny.:slight_smile:

Kaikkea hyvää,
Aki, vesihyönteisryhmän talkootyöläinen.

Paljonko painokuluja olisi koitunut pdf-versiosta?Ja miksi ihmeessä tuo kaikki tieto pitää suojata tekijänoikeuden taakse?

Julkaistu tieto on julkista, opi ja omaksu. Tekijänoikeudet suojaavat teosta kuvituksineen (älä fotoshoppaa tekijöiden nimiä kannesta ja myy teosta ja kuvituksesta printattuja tauluja omanasi?

Ei asian hahmottaminen järin vaikeeta voi olla; "minä en asu omin luvin naapurin kämpässä enkä ajele ilman lupaa heidän silmäterä-Toyotallaan.

Tähän ei voi muuta kuin todeta, että emme elä samassa maailmassa.

Onnittelut urakan valmistumisesta! Tämähän tilataan! Ja keväällä sitten pohjaeläinhaavi kouraan ja opettelemaan… Toivottavasti jokunen uusi harrastajakin lajiryhmälle saadaan! Ja sanoisin, että tämä kirjan sisältämä tietämys ja osaaminen päätyy kyllä lopulta hyödyntämään kaikkia kiinnostuneita harrastajia. Ja eiköhän tätä opusta muutamaan kirjastoonkin päädy.

Ilari

Kiitokset huomaavaisuudestasi Ilari. Toivottavasti tämän toukkaopuksen, sekä hiukan myöhemmin valmistuvan Juhan ja Keijon aikuisopuksen myötä, vesiperhosharrastajien lukumäärä kasvaisi exponentiaalisesti, ja saisi osan perhosharrastajista ottamaan lahkon osaksi omaa harrastustaan. Jokainen vesihyönteisistä huolta kantava henkilö on faunistisen tiedon tuottajana ympäristöhallinnollemme arvokas semminkin, kun harrastajakenttä on vuosikymmeniä ollut verraten kapea.

Onnittelut kirjan valmistumisesta! Hieno merkkipaalu taas kerran, näitä “uraauurtavampia” opuksia ei ole koskaan liikaa. Joskus sivusta seuranneena uskon hyvin, että työmäärä on ollut valtava, ja se kantaa aina pitemmälle kun homma on ollut fokusoitunutta ja huolella tehty. Hienoa Aki! Pakkohan se on kirjan myötä korkata tuo toukkapuolikin ja ensi kesän puromuhjujen rouhintaa odotellessa…

Jarkko

Hei! Ihan hienoa, että vesiperhosista ja nyt niiden toukista julkaistaan kirja, mutta onko tulossa “kakkososa”, jossa esiteltäisiin myös ne lentävät otukset? Ja ehkä mielellään niin, että kirjoja voisi käyttää yksi yhteen sivuja selaillessa? Näille lentäville otuksille voisi kuvitella laajemmankin ostajakunnan mm. perhokalastajien keskuudesta.
Entä onko päivänkorennoista (Ephemeroptera) suunnittelilla jotsain vastaavaa? Olette varmaan näihinkin törmänneet kirjaa laatiessanne?

Eero,

Aikuisista on tulossa kirja, se on aika pitkällä taittovaiheessa. Formaatti on “perhoskirjamainen”, eli siinä on huomioitu erityisesti perhosharrastajia.

Juha

1 tykkäys

Hienoa, kivikiva! :slight_smile:
Onko muuten tässä toukkakirjassa määritykset (kuvat?) vain täysikasvuisiin toukkiin? Onko näillä ylipäänsä tunnistuksen kannalta eroa toukkien iän tai niiden kehitysvaiheiden (koon) välillä?

Kirjan kaavat on laadittu täysikasvuisille toukille mutta useimmissa heimoissa kaavalla pääsee toukka-asteelle kolme. Tunnistuskaavoista kaikkein haastavimpia ovat karvatason omaleimaiset putkisirvikkäät, joiden lajeista muutamilla kinttukarvoitus kehittyy asteittain. Kaavan tukena on kaikissa tapauksissa suurehkot kerroskuvausmenetelmällä koostetut valokuvat ja nuolin osoitetut omaleimaisuudet. Tavoitteena oli tehdä kaavasta alikaavoineen niin selkeä ja seikkaperäinen, että aloittelijakin lajin verrattain nopsasti tunnistaa (ns. for dummies layout). Uskon vahvasti että onnistuimme tavoitteessa hyvin.

1 tykkäys

Pitimän vielä mainita että teoksen postitukset alkavat ensi keskiviikkona.

Joo, muutaman kuvan kuvanneeni sanoisin Akille Suuret kiitokset kaikesta avunannosta kymmenen vuoden ajalta vesiperhosten osalta.
Toivoisin näin kuvafriikkinä että laita edes yksi kuva näytille jotta saamme tietää millä “tasolla” mennään kuvien osalta tässä uudessa kirjassasi.
T. Pentti

Akin määrittämä Stenophylax permistus toukka http://www.diptera.info/forum/viewthread.php?thread_id=64957

Kirjan kotisivulla www.trificon.fi on low-reson esittely PDF, josta saanee jonkun käsityksen kuvista, jos kohta ovat tietty painotuotteessa ihan toista luokkaa. Lisään Galleriaan jonkun kuvan lisää viikonloppuna.

Ihanaa ja onnittelut tekijöille :)! Tätä on odotettu pitkään ja hartaasti ja tehtykin antaumuksella. Tilasin kappaleen itselleni ja mainostan uudella innolla, olen mainostanut vuosien varrella kaikille asianosaisille, kurssilaisille ja työkavereille jne. ja niillekin jotka eivät näiden päälle mitään ymmärrä kun olen nähnyt pdf-versioita kirjasta, huh huh!