Vahamainen orvakka [Cylindrobasidium evolvens]

Taas menee sormi suuhun orvakan määrityksessä. Tällä kertaa kyseessä on vahamainen, halkeileva orvakka, joka on kasvuvaiheessa vaalea ja kuivana kellertävä tai okranvärinen. Isäntäpuu taisi olla harmaaleppä.


Itiöt ovat ellipsoidit, välillä melkein pisaramaiset. Koko on noin 8–10 × 5–6 µm, mikä on liikaa Phlebia-lajeille. Kystidit ovat pitkulaiset ja kärjestä kapenevat, ja niitä on melko vähän. Rihmat ovat sinkilälliset.


Tämä ei välttämättä auta määrityksessä, mutta kuiva näyte haisee aivan kaupan hedelmätiskiltä.

Itiöistä ja tuosta kystidistä tuli mieleen lähinnä Cylindrobasidium evolvens. Itiöemän ulkonäöstä se ei kyllä olisi tullut ehdolle. Kystidejä sillä on todellakin vain muutamia ja ovat tuollaisia teräväkärkisiä. Itiöiden muoto ja koko sopii. Muistaakseni itiöt on CB:ssä sisältäkin siniset.
Onko itiöemä hyvin pehmeää leikata?

Vertaappas ihan ensiksi tähän lajiin. Ja jos ei sovi siihen, tarkista onko itiöt amyloidit. Ja myös se, että itiöt varmasti kuuluvat tälle lajille.

Pehmikkä tuli minullakin mieleen itiöistä, mutta en uskonut, että se voisi näyttää tältä. Mikroskooppisesti tämä kyllä näyttää pehmikältä. Kuten pehmikällä, tällä sienellä on mukavan avarat rihmat, joista osassa on sisällä pisaroita, ja joiden sinkilät erottuvat hyvin selvästi.

Itiöt ovat tällä selvästi CB+. Myös kystidit ja basidiot ovat syanofiilit. Itiöiden pitäisi kyllä kuulua tälle lajille. Löysin aiemmin pari basidiosta roikkuvaa itiötä, jotka olivat muiden itiöiden näköisiä mutta pienempiä. Itiöemää on helppo leikata.

Kyllä tämä nyt vaikuttaa pehmikältä, mutta ulkonäkö on aivan eri kuin mihin olen tottunut. Samannäköistä sientä kasvoi vieläpä useammalla rungolla samassa paikassa. Mikähän paikallinen omituisuus tämä on?

Ulkonäkö minuakin vähän häiritsi, mutta se kyllä vaihtelee. Alin kuva on ylivuotisesta itiöemästä, joten sellaiset ovat yleensäkin oudon näköisiä.
Eipä siihen oikein sitten jää muita järkeviä vaihtoehtoja.

1 tykkäys