Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vaaleita pikkusieniä rannan tuntumassa [mahd. joku Hemimycena]

Tänään tuli vastaan ryhmä omaan vinkkeliin kiintoisan oloisia pikkusieniä. Kasvoivat hiekkakuopan rannan tuntumassa hiekkamaassa. Maku oli mieto ja sienimäinen, hajua en erottanut. Suurin lakki leveydeltään puolen sentin luokkaa. Nyt ei oikein sytytä, että mihin sukuunkaan mahtaisivat kuulua.

Mielenkiintoinen tapaus! Kasvaako suoraan hiekasta vaiko niistä korsista? Ovatko korret Juncusta? Eikä maksasammaleita ollut? Ainkain Hemimycena-suvussa on vähän tuon näköisiä, H. mairei ym. mutta savimaa sopisi paremmin kuin hiekkaa.

1 tykkäys

Kiitoksia vastauksesta. Pikaisesti skoopissa vilkaisin ja kuvasin pari itiötä Melzerissä (joillakin näkyi aika kookas kupla itiön keskellä). Tuo Hemimycena vaikuttaa ihan lupaavalta vaihtoehdolta. En niin tarkkaan alustasta osaa sanoa valitettavasti.

Tarkastelin vähän lisää skoopissa ja löysin kaavan Euroopan Venäjän Hemimycenoile, mutta ei tuntunut mihinkään sen lajiin sopivan. Kuitenkin tuli sellainen vaikutelma, että suku on tuo.

Samat sanat, suku lienee ok. Mielenkiintoisen näköisiä ovat. Keilokystidejä pitäisi löytyä. Voisi tsekata, ovatko basidiot 2- vai 4-itiöisiä. Huonosti tunnettu sukuhan tämä on, ainakin meillä. Ilmeisesti myös hajuissa ja mauissa on vaihtelua lajien välillä, joten noistakin tiedoista saattaa olla iloa.

1 tykkäys

Näytettä ei enää ole, mutta itiökannat olivat 4-itiöisiä. Ekassa kuvassa on mahdollisesti keilokystidejä ja tokassa näkyy himmeästi kaulokystidejä. Itiöt olivat kooltaan n. 10-11 x 5-6 u,
Q= 1.9 - 2.

DSC05758

Sinnepäin olisi sellainen kuin Hemimycena ochrogaleata. Itiöt ja keilokystidit sopivat ja värikin on hyvä. Huonommin sopii kaulokystidit, jotka ovat kärkeen päin kapenevat eikä enemmän tai vähemmän kärjestä laajentuneita kuten kuvassa yllä. Pintakelmun rakenne olisi ollut hyvä tietää.

Kasvaa jollain alppiohdakkeella Schweitzissä.

1 tykkäys