Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Valkoinen siilikäs [Spilosoma luteum]

Näitä valkoisia siilikkäitä enemmän tai vähemmän määrän kanssa mustia pilkkuja tuntuu olevan aika monta. Olisiko tämä nyt esim. jänösiilikäs (Spilosoma urticae), vai joku muu? Kuvattu luhtakoivikon rehevässä kasvillisuudessa. Vihti 03.07.2017

Tämä on kyllä aika paha. Tuntosarvet ja pilkut voisivat olla _S. urticae_n, mutta se mitä siivenmuodosta näkyy, viittaa kyllä mielestäni _S. lubricibedum_iin samoin kuin siipien kellertävä sävykin. Tosin sävy valokuvissa voi välillä olla enemmän tai vähemmän pielessä. Äänestäisin kuitenkin valitettavasti jälkimmäistä lajia.

Lisähuvina ovat nuo yllättävän kellertävät kaistat siivissä. Ei kai tuosta kuitenkaan kulahtanutta S. luteum naarasta saa? Pilkut kyllä sopisivat varsin hyvin samoin kuin ne kaistatkin.

Kiitokset kommenteistasi JKT! Ei tuo mitenkään erityisen kulahtaneelta vaikuttanut. Kuva ei kyllä valehtele tuon värisävyn suhteen. Siinä oli tuollaista kellertävyyteen vivahtavaa. Odotellaan hetki, jos tulisi lisää näkemyksiä.

Joo tuo on juurikin luteumin naaras. S. urticae on puhtaan valkoinen ja kapeasiipinen laji.

-Toni

Kiitokset kommenteistasi Toni! Loppujen lopuksi aloin itsekin päätyä tähän ilvessiilikkääseen, kun katselin 25.06 ottamiani kuvia samoilla alueilla kuvaamastani yksilöstä, jonka silloin tulkitsin ilvessiilikkääksi (kuva ohessa). Tällä nyt kuvatulla nuo mustat pisteet vain olivat kovin vähäiset lukumäärältään. ja vaikeuttivat määritystä.

Tulee mieleen, että onko tuo otuksen väri ihan oikein. Jos kamerassa on päällä automaattinen valkotasapaino, saattaa kamera kuvitella tuota valkoiseksi ja säätää sävyt siltä pohjalta pieleen.

Kyllä nuo värit muistikuvieni mukaan aika totuudenmukaiset ovat. En ole mikään suuri kameraekspertti, joten voihan noissa valkotaspainoissakin toivomisen varaa olla.

Paha sitten sanoa, mutta turhan punertavalta tuo minusta näyttää.

Minä en tiedä perhosista mittään mutta löyty portailta tälläinen. Mikä? Kauan makaili likan kädellä ja lähti lopulta lentoon.DSC_1754

Näyttäis olevan Diaphora mendica, naaras.