Valkoinen vahakas (ehkä setrivahakas)

Heippa pitkästä aikaa!
Kävin tänään pyörähtämässä parilla sienibongaus mestalla kaupungissa. Yksi kiva paikka on Heinolan vesitorninmäki, josta tämäkin mysteerivahakas löytyi. Kurkin rinteeseen koivuvahakas mielessäni ja kyllä niitäkin oli, mutta oli myös toisenlaisia valkoisia vahakkaita.

Nämä eivät olleet lainkaan limaisia, malto oli ohutta, heltat erittäin harvassa ja johteiset. Lakki oli silmiinpistävän läpisäteinen ja kosteudesta johtuen lähes läpikuultava. Erikoista näissä oli tuoksu! Jokin vahva aromi näissä on, mutten osaa eritellä mikä.
En tiedä miltä setri tuoksuu, mutta mietin kuitenkin setrivahakkaan mahdollisuutta. Mitä muut on mieltä, oisko ehdotuksia lajille? Tuossa rinteessä kasvaa enimmäkseen mäntyä ja koivua, sekä jokunen kuusi, vaahtera ja leppä. Ainakin. Saattoi olla pihlajaakin.

Ulkonäön perusteella tietysti tulisi yleinen neidonvahakas mieleen, mutta senhän pitäisi olla tuoksuton. Katselin Boertmannin vahakaskirjaa, ja kyllähän setrivahakas on aika samannäköinen.

Jes, kiitos avusta. Yllätyin kieltämättä itsekin kun hajuttomaksi odottamassani vahakkaassa olikin selkeä tuoksu. :sweat_smile:

Neidonvahakkaissa on joskus voimakas kookoksen tuoksu joka johtuu tietystä infektiosta. Olen sellaisia löytänyt ja tuoksu on todella voimakas ja selvästi tuo mieleen kookoksen.

Juttua niistä löytyy täältä

Tuota setrin hajua olen koittanut metsästellä mutten ole sitä koskaan havainnut elikkä en tiedä miltä setrivahakas tuoksuu.

1 Like

Seetrin tuoksu on kuin lyijykynä. Tai russocoriaceus tarkoittaa venäläinen nahka, joka on kuulemma samantuoksuista. Kyllä sen tunnistaa kun tulee vastaan.

Ahaa okei! Vai lyijykynä. :grin: Täytyy käydä tänään vielä uudestaan nuuskimassa nyt kun tiedän mihin verrata. Mikään entuudestaan tuttu tuoksu se ei ollut, mutta en tosiaan osannut eritellä sitä sen tarkemmin. Kiitos lisätiedosta kaikille. Otan vielä lisäkuvia jos löytyy kunnossa olevia itiöemiä. :slightly_smiling_face: