Vieraslajien torjunta

Hyvä vieraslajiasiantuntija,

Hyviä uutisia Suomen Lajitietokeskuksesta!

Olemme julkaisseet uuden palvelun, jonka avulla voit perustaa vieraslajien torjuntapaikkoja, tallentaa niille tehtyjä torjuntatoimia ja perustaa torjuntaan liittyviä seurantoja. Palvelu on tuotettu yhteistyössä Suomen Luonnonsuojeluliiton johtaman VieKas Life- hankkeen kanssa VieKas LIFE – Suomen luonnonsuojeluliitto.

Taustaa

Palveluun tallennettua tietoa käytetään suoraan EU-velvoitteiden raportoinnissa koskien vieraslajien torjuntaa, sen tehokkuutta ja vaikuttavuutta.

Vieraslajien torjuntatoimilomake on kaikkien vieraslajien torjuntaa tekevien tahojen käytössä. Tyypillisimpiä käyttäjiä ovat mm. kunnan viranomaiset tai vaikkapa torjuntaa järjestävät järjestöt.

Käyttöoikeus

Palvelun käyttöön pitää pyytää lupaa ja se tapahtuu osoitteessa: https://laji.fi/vieraslajit

Lajitietokeskuksen puolesta lupa myönnetään automaattisesti kaikille viranomaistoimijoille ja viranomaistoimeksiantoja tekeville tahoille sekä muille ”vieraslajitoimijoille” kuten järjestöille. Myös muut yksittäiset toimijat saavan käyttöoikeuden perusteluja vastaan. Palvelu ei ole avoin, sillä sen kautta tapahtuu kansallinen EU-raportointi ja epävarmuustekijät halutaan pitää mahdollisimman vähäisinä. Käyttöoikeuden hakijoilta pyydetään erikseen perusteluja, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi.

Ohjeistus ja käyttäjätunnukset

Palveluun ei ole erillisiä käyttöohjeita, vaan palvelu neuvoo käyttäjää ja tarvittaessa lisätietoja voi kysyä suoraan Lajitietokeskuksen palautepalvelun kautta (vihreä kirjekuoripainike/sähköpostitse: helpdesk@laji.fi).

Jokaisen käyttäjän tulee aluksi kirjautua Lajitietokeskuksen palvelujen rekisteröidyksi käyttäjäksi joko luomalla uuden Laji.fi-tunnuksen tai käyttämällä esim. Virtu-tunnistautumista. Myös Google- ja Facebook-tunnukset voidaan kytkeä Lajitietokeskuksen tunnistautumis-/rekisteröitymispalveluun.

Excel-muotoisen datan tuonti

Jotta voisimme palvella mahdollisimman jouhevasti kaikkia torjuntatoimia tekeviä tahoja, olemme kehittäneet myös taulukkomuotoisen tiedon siirtotyökalun. Voit itse luoda haluamasi kaltaisen pohjan suoraan tästä osoitteesta (Oma Vihko | Suomen Lajitietokeskus), jossa ensin tulee valita lomakkeeksi ”Torjuntatoimilomake” alasvetovalikosta ja noudattaen annettuja ohjeita.Valmiit taulukot tuodaan Lajitietokeskukseen osoitteessa: Oma Vihko | Suomen Lajitietokeskus.

Palvelun kehittäminen

Palvelua kehitetään paremmaksi saadun palautteen perusteella. Huomaa siis, että käyttäjiltä toivomme kysymyksiä ja etenkin kehittämisehdotuksia, jotta saamme hiottua palvelusta mahdollisimman toimivan.

Huomaa, että palvelu on jo täysin toiminnassa ja siellä on kaksi testitiedostoa (Testipaikka_Luomus 1 ja 2), johon voi tutustua ilman, että saa aikaiseksi mitään harmia!

Yhteistyöterveisin,

Kari Lahti

Kari LAHTI

Päällikkö, Biodiversiteetti-informatiikan yksikkö
LUOMUS – Luonnontieteellinen keskusmuseo

Helsingin yliopisto, PL 17, 00014 Helsingin yliopisto
puh. 0400 727 955, sähköposti: kari.lahti@helsinki.fi

8 tykkäystä

Mikäli kunta kannustaa ihmisiä talkoisiin vieraskasvien saralla, olisi hyvä jos kuntalaiset pääsisivät kirjaamaan havaintojaan. Tällöin talkoita olisi helpompi kohdentaa…
Vieraslajit osioon täytyy pyytää erikseen käyttöoikeus, kirjaako yksittäinen kuntalainen vieraskasvihavaintonsa vihkon retkihavainnon kautta? Mikäli näin, tunnistaako vieraslajiosio kaikki vihkon kautta ilmoitetut vieraskasvit niin, että torjuntaporukalle saa tulostettua havainnoista yhteenvedon?

1 tykkäys

Vieraslajihavainnot voi kirjata millä tahansa Vihkon lomakkeella, esimerkiksi retkilomakkeella tai pian julkaistavalla vieraslajien mobiililomakkeella. Kaikkien havainnot päätyvät samaan tietovarastoon, jonka kautta ne ovat kaikkien käytettävissä.

Vieraslajilomake on tarkoitettu torjuntatoimien kirjaamiseen niille, jotka tekevät tai järjestävät torjuntaa työnsä puolesta.

Mikko/Lajitietokeskus

1 tykkäys

Huomenna olisi info, johon koetin hakea havainnoista viraslajien esiintymistä listausta.
Hakukriteereinä käytin paikkakuntaa ja “vieraslaji” määritystä.

Havaintoja kuitenkin puuttuu. Tiedämme että esim. kunnan neuvonnasta on kuntalaisten suullisesti tekemiä ilmoituksia tallennettu sekä vihkon että mobiililomakkeen kautta ja osa näistä havainnoista ei näy yllä mainitulla haulla.

Miksi näin?

1 tykkäys

Hei Salla,
Olisko sinulla mahdollista laittaa tietoa siitä, että milloin, kenen käyttäjätunnuksella ja mistä lajeista on ollut kysymys. Yksikin esimerkki riittää. Voit laittaa ne suoraan sähköpostiini (kari.lahti@helsinki.fi)
Ja toinen kysymykseni on, oletko siis hakenut havaintoja laji.fi palvelun Selaa havaintoja osoissa?

Ystävällisesti,
Kari

Kari LAHTI / Suomen Lajitietokeskus

2 tykkäystä

Hei!

Uusi foorumin käyttäjä tervehtii. Aloitin Kainuun vieraslajihankkeen projektipäällikkönä 17.5. ja tämä foorumi näyttäisi olevan loistava paikka toiminnan kehittämiseen.

Heti ensimmäiseksi tuli mieleen kysymys: Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi vastaa puolesta projektimme rahoituksesta, ja on sitoutunut ja innokas osallistumaan käytäntöjen luomiseen jätteiden keräämisessä ja hävityksessä, jne. Heti toisena päivänä saimme puhelun, jossa tiedusteltiin lupiinijuurakkoja sisältävän multaisen maa-aineksen vastaanotosta, ja heti tuli selväksi että näitä määriä ja jätteen laatua täytyisi jotenkin kirjata ja seurata. Olisiko tällaiseen saatavilla excel-lomaketta? Mitähän tietoja tuollaiseen kannattaisi kerätä?

Lisäksi aion ottaa yhteyttä mm. Kainuun Metsähallitukseen mahdollisuudesta saada MH:n työntekijät esim. iNaturalist-sovelluksen käyttäjiksi, tai muillakin tavoin paikkatietoaineiston keräämiseen ja karttojen tuottamiseen jne.

Hienoa päästä mukaan torjuntatyöhön! Kaikki hyvät neuvot ovat tarpeen ja Kainuun kokemuksista tulee takuulla raporttia moneltakin eri kanavalta seuraavien kolmen kesän ajan. Erityisesti pohdin miten tämä merkittävän jätehuollon toimijan sitoutuminen projektiin saataisiin hyödynnettyä mahdollisimman hyvin.

Tervehdys, ja tervetuloa mukaan vieraslajityöhön Vieraslajit Veks!

Tämä vieraslajifoorumi on jäänyt itse asiassa kovin hiljaiseksi, vilkkaampi keskustelua ollaan käyty Facebookissa (Vieraslajit -sivu, Vieraslajien torjuntajoukot -ryhmä).

En ole kuullut, että kysymäsi mukaista excel- tai muuta lomaketta olisi olemassa, mutta on myös aivan mahdollista että jollain alueellisella jätehuoltotoimijalla voisi vastaava olla hyvinkin käytössä.
Luonnonvarakeskus vastaa tällä hetkellä uuden vieraslajijätetoimintamallin kehittämisestä, ja he ovat jo julkaisseetkin aiheesta uutta ohjeistusta ja viestintämateriaalia (suunnattu kotipuutarhureille ja kotitalouksille) :Pienten kasvijätemäärien käsittely – Vieraslajit.fi. Löydät linkatun sivun materiaalien kautta myös Luken asiantuntijat, joilta tiedustella asiasta tarkemmin.

Ystävällisin terveisin,
Markus Seppälä, SLL VieKas LIFE
(markus.seppala(at)sll.fi)

Kiitoksia, seurailenkin jo noita fb-sivuja ja olen sieltä paljon tietoa imenyt jo tovin aikaa.

Katsotaanpas mitä keksitään Ekokympin kanssa, on vieraslajien torjunnan kannalta mielenkiintoista päästä toimimaan näin läheisesti merkittävän maakunnallisen jätehuollon toimijan ja esim. kaupungin ja kuntien kanssa. Tuo tutkimus tulee olemaan hyvä lähtökohta suunnitteluille.

Terveisin:

Ville Juntunen

Vieraslajit Veks!

Kainuun vieraslajiprojekti 2021-2023

~WRD0000.jpg

Ihmettelen kurtturuusun voimakasta vieraslajittamista, mutta erittäin voimallisen lupiinin kieltoa ja pakkosiivousta ei ole näkynyt, ei kuulunut. Kurtturuusu on tietty voimallisempi uhka kalliilla rannikkoseudulla, ja lupiini täyttää joutomaat sisämaassa. Liekkö tässä asiassa puoluepolitiikalla jotain tekemistä?:wink:

Odotan ja vaadin lupiinin ja palsamin lisäystä pakkosiivottavien listoille. Tienvarsien kohdistetumpi niitto kesäkuun puolivälissä ennen lupiinin täyttä kukintaa ja uusintaleikkaus ennen toista yritystä olisi kai ensiaskel kohden lupiinin poistoa. Näin maallikkona.

Onko amerikanmajavan (Castor canadensis) hävittämiseksi Suomesta mitään suunnitelmaa? Se tulisi mielestäni aloittaa nopeasti ja antaa tilaa euroopanmajavan leviämiselle.