Ampiaiset kateissa

Olen kaivannut ampiaisia. Sen enempää mökilläni Salossa kuin kotona Kirkkonummen Veikkolassa en ole havainnut merkkiäkään ampiaisista, vaikka on lämmin kesä jolloin ampiaisia yleensä on runsaasti. Varsinkin mökilläni on kesäisin useita pesintöjä, nyt ei ainuttakaan. Onko muilla vastaavia havaintoja vai onko tämä paikallista sattumaa?

Nyt kun sanot niin tosiaan, ainakin Parikkalassa juhannuksen jälkeen.

Pyhärannan suunnalla sama juttu, tänään näin yhden, edellisestä varmaan viikko, kiinnitin asiaan huomion jo loppukeväästä kun kuningattaria normaalisti runsaasti pesäpaikkoja hakemassa, nyt taisi joku yksittäinen olla.

Samaa kertovat Vihkon havainnot: tässä tammi-kesäkuun ampiaishavainnot Suomesta. Laskua on, vaikka havaintojen kokonaismäärässä on pientä kasvua.

…tosin raakadataan kannattaa suhtautua varauksella: herhiläinen näyttää olevan selvästi useimmin kirjattu ampiaislaji. Harva kai viitsii “tavallisia” ampiaisia muistiin merkitä.

Hirvensalmellakin ovat ampiaiset “kateissa”. Pihapiirissä ei ole muutaman keväisen kuningattaren jälkeen näkynyt ainuttakaan. Eikä haapaisella ulkopöydällä ole näkynyt pesämateriaalin kerääjiä.
Myös maastossa on ampiaisia näkynyt olemattoman vähän.

Savukoskella kesäkuun puolivälissä näkyi viikon aikana maastossa muutamia yksilöitä.
Tämän huomasin katajassa mutten mitään toimintaa havainnut vaikka hetken odottelin.

Minulla on eilisillalta päinvastainen kokemus:
Menin kameran kanssa Terijoensalavan viereen
siinä toivossa, että sieltä löytyisi jotain makron eteen.
Siellä oli lukuisa joukko ahkeroimassa lehvästön sisällä
näitä mustia ampiaisia. Ne ikään kuin nuolivat lehden pinnalta
jotakin ja nopeasti siirryttiin toiseen lehteen…Naamakuvaa en saanut,
mutta netti ilmoittaa, että tämä on Vespula vulgaris. Näinkö on?
Koski Tl. 9.7. -21

Ilmeisesti kirvojen mesikastetta, en ole ennen nähnyt kimalaisia sellaisia määriä samassa puuhassa kuin tänä vuonna, hurina oli melkoinen