Anamorfi

Tässä kuvassa on ainakin kolme sientä: oksaorvakka sekä sen päällä kasvavat orvakka (vasemmanpuoleinen valkoinen tahra) ja jokin anamorfi (valkoinen tahra aivan edellisen vieressä).

Tuo valkoinen orvakka taitaa olla steriili tai vasta kehittymässä, joten sen määrittäminen tuskin onnistuu. Voikohan sen vieressä olevan anamorfin kuitenkin määrittää edes jollekin tasolle? Sillä on moneen kertaan haaroittuva rihmasto ilman sinkilöitä. Konidioiden mitat ovat väliltä 15–30 × 6–9 µm, ja konidioissa on 1–3 väliseinää.

Katso Hypomyces rosellus lajin anamorfi, jolla on myös nimenä käytetty Cladobotryum dendroides. Se on aika lähelle tuollainen. Siitä löytyy netistä kuvaus ainakin artikkelista: Arnold, G.R.W.; Yurchenko, E.O. The first contribution on mycophilous fungi from Belarus. Mycena. 2007. Vol. 7. P. 4–19.

Sen saa ladattua Research Gate’sta. Pääset siihen myös hakemalla Googlesta Hypomyces rosellus kuvia. Tulee anamorfin piirrokset näkyviin ja pääset sitä kautta artikkeliin ja lukemaan myös tekstit.
Itiöiden mitat sopii aika hyvin. Vertaa siihen kuvaukseen. Katso myös näkyykö puulla jäänteitä telemorfista. Itsellä tuli sellainen vastaan, jossa oli punaista rihmastoa ja seassa anamorfia. Silloin löysin tämän artikkelin ja tajusin, että kyseessä ei olekaan kaksi eri lajia, vaan samaa kaikki.

Tosin nämä anamorfit on vaikeita ja samanlaisia lajeja voi löytyä useita. Tämä kuitenkin kannattaa tarkistaa mahdollisena. Sehän kasvaa muiden sienien päällä.

1 Like

Tee myös leike siitä toisesta, jonka arvelit olevan vasta kehtittymässä oleva orvakka. Erityisesti, jos sillä ei ole sinkilöitä ja laita kuva tänne. Jos vaikka olisi rusoriesan alkava telemorfi.

Kappas vain, tuolta se näyttää. En olisi koskaan itse hoksannut. Ainakin tuossa artikkelissa esitellyistä lajeista rusoriesa on lähimpänä löytöäni.

En nähnyt puulla muita sieniä kuin nuo alussa mainitsemani. Se toinen valkoinen on jokin kantasieni, koska sillä on sinkilöitä, joskin sinkilät näyttävät puuttuvan useimmista väliseinistä. Rihmat ovat ohut- tai paksuseinäiset, usein kiteiset. Kiteet vaihtelevat epämääräisen muotoisista peruskiteistä sauvamaisiin kiteisiin. Jotkin rihmat ovat niin suuria, että ne näyttävät kystideiltä, mutta kystideistä poiketen ne kasvavat sikin sokin eri suuntiin. En ole varma, onko sienellä varsinaisia kystidejä lainkaan. Voisi olla jokin Trechispora, kun itiöemäkin on sellainen harsomainen.

Tuo orvakka voisi myös olla joku nuori Athelia tai sitten ihan jotain muuta sukua. Mutta ilman muita tuntomerkkejä jää vaille nimeä.
Suhtaudu anamorfien määritykseen suurella varauksella, sillä lajeja on tosiaan paljon ja niiden tuntemus on huonolla pohjalla. Menee helposti väärin, vaikka näyttäisi samalta. Varsinkin keräämäsi tyyppisiä löytyy varmaan paljon erilaisia. Siinä artikkelissa olleista se oli ainoa mahdollinen.

Tässä esimerkkinä kuva Gyromitra inflata lajin (korvasieni, ei vielä suomalaista nimeä) anamorfista ja skooppinäkymästä. Kuvat ovat eri näytteistä.

1 Like