Autoon törmänneen linnun toteaminen kuolleeksi tai pökertyneeksi

Miten erottaa autoon törmänneen linnun kuolonkankeus mahdollisesta törmäyksen aiheuttamasta neurologisesta kohtauksesta, kun linnun asento ei ole holtiton (jalat taivasta kohti tai siivet auki), ja linnussa ei näy mitään törmäyksen merkkejä eikä törmäyksestä näyttäisi olevan kulut paljoakaan aikaa?

Mediassa on näkynyt juttuja, että lintuinfluenssaa on taas runsaasti tulossa: ottaako pk-seudun villieläinhoitola vastaan autoon törmänneitä lintuja?

Oli yllättävän vaikeaa tehdä päätöstä elossa vai ei, kun vein liikkumattoman linnun rauhalliseen ja suojaisaan paikkaan varmuuden vuoksi siinä törmäyspaikan lähellä. Muutenkin vinkit tervetulleita, lintu käsissä on hankalaa alkaa soitella.

Teit oikein, että veit syrjäisempään paikkaan. Löytyneelle linnulle ei oikeastaan voi muuta tehdä kuin viedä turvalliseen, rauhalliseen paikkaan toipumaan. Lintu kannattaa laittaa jaloilleen, vaikka se ei liiku, laittaa varovasti siivet ruumiista vasten kuten linnulla on istuessaan ja pään voi varovasti suoristaa, että mahdollinen hengitys kulkee. Jos lintua käsittelee enemmän tai yrittää viedä “hoitoon”, se voi kuolla shokkiin. Itse törmääminenkin on jo shokki, joten lisää ei kannata tuottaa. Lintu voi näytellä kuollutta, vaikka ei olisi itse törmäyksestä loukkaantunut. Ihmisen läheisyys on monelle linnulle vierasta.

Jos lintu törmää kotona esim. ikkunaan, voi sen laittaa pahvilaatikkoon tai vastaavaan ja talvella viedä vähän lämpimänpään paikkaa kuten autotalliin. Siellä sitä voi välillä käydä katsomassa tuleeko eloa. Linnun pitää päästä lähtemään omaan tahtiinsa tai se pitää käydä päästämässä ulos, jos se virkoaa.

1 Like

Ok, kiitoksia. Tätä mietin viime kesänäkin, kun rastailla oli pesäpudokkaita ja yhden vielä pökkyräisen saattelin pensaan suojaan. Tien lähelle ei voi jättää, pyöräilijät ovat pökkyrässä kyyhöttäville vaaraksi.

1 Like