Coleosporium melampyri vai tussilaginis?

Keräsin kangasmaitikalta ruostetta ja kirjasta katsoen päädyin helposti Coleosporium tussilaginis määritykseen. Mutta kun katsoin asiaa tarkemmin netistä, asia ei ollutkaan niin selvä. Osa pitää tussilaginis’ta lajiryhmänä, jossa on lajeja isäntälajin mukaan ja silloin tämä olisi Coleosporium melampyri. Osan mielestä melampyri on synonyymi tussilaginikselle.
Laji.fi ilmoittaa näin: Coleosporium tussilaginis f. sp. melampyri, jollaista nimeämistä en ole ennen nähnyt.
Miten voi olla samaan aikaan f. ja sp.?
Itse olisin tuon melampyrin kannalla ja kuulisin mielelläni kommentteja teiltä, mitä nimeä olisi hyvä käyttää.

f. sp. on lyhenne sanoista forma specialis (ei siis forma ja species). Se ei ole ICN:n säännöstön mukainen, mutta sitä käytetään joissakin hankalissa sieniryhmissä ainakin loisivilla mikrosienillä. Kyse ei ole kummemmasta kuin siitä, ettei osata päättää, onko kyseessä yksi useammalla isäntätaksonilla loisiva laji vaiko useampi laji.

Juttelin alkukesällä Vanamo Salon (yksi Härmät, noet, ruosteet -kirjan kirjoittajista), ja jos oikein muistan, niin Coleosporiumeista hän sanoi, että siinä on porukka, josta kukaan ei tällä hetkellä tunnu tietävän mitään.

Mutta, ICN:n nimistösäännöstöä seuraten C. melampyri, monen tieteellisen julkaisun ja Laji.fin nimikäytäntöä seuraten C. tussilaginis f. sp. melampyri. Mulla on kymmenkunta erilaisia C. tussilaginiksen forma specialiksia kuvattuina eri isäntäkasvisuvuilta, ja jotta voin tallentaa niiden havainnot sieniatlakseen, olen käyttänyt Laji.fin nimistöä.

Riippumatta isäntäkasvisuvusta, kaikki näyttävät täsmälleen tuolta kuin kuvissasi.

Kiitos vastauksesta ja erityisesti tuon f. sp. asian kertomisesta. Oli uusi asia minulle. Ehkä käytän tuota melampyri nimeä. Kyllähän näistä molemmista nimivaihtoehdoista käy ilmi mitä lajia tarkoitetaan. Aika näyttää mihin nimessä lopulta päädytään. Teen tästä museonäytteen.