Uusi Suomilaji?: Licea synsporos

Aprillipäivänä kävin katselemassa joko lumensulamisrajan limasieniä löytyisi. Ei löytynyt, mutta tulomatkalla huomasin maassa männynkuoria ja uteliaisuuttani vilkaisin luupilla yhtä. Sillä näytti olevan jotain ruskeita Licea castanea-tyylisiä länttejä. Miellän yleisen L. castanean lehtipuulajiksi, joten otin kuorenpalan mukaani.

Skooppasin ja skoopissa näkyi, että itiöt olivat ryhminä eivätkä yksittäisiä.


Tässä ryhmät ovat hieman hajonneet:

Itiöt lienevät muodoiltaan tyypillisiä ryhmäitiöitä eli vaihtelevan muotoisia ja nämä ovat nystyisiä vain ryhmän ulkopinnalla, kooltaan n. 10-14.

Päädyin Licea synsporos määritykseen ja pidän määritystäni aika vahvana. Kiva itselle (ja Suomellekin) uusi laji heti kauden alkuun. Toivottavasti kausi jatkuu samoissa merkeissä :purple_heart:

Olisiko jopa harvinainen laji, kun netistä löytyi kovin vähän tietoa ja havaintoja ei ollut GBIFissäkään.

4 Likes

Minkä kokoisia nuo ovat? L. synsporoksen mitoiksi ilmoitetaan 0,1 - 0,2 mm. Kiinnostava on ja tuollaisia itiöitä ei monella Licealla ole. Licea lajeja on kyllä kuvattu todella runsaasti lisää viime vuosina. Ladon listallakin taitaa olla jo lähemmäs sata lajia, eli voisi olla joku uusistakin?

Tässä hämää että Licea synsoporosta on kirjallisuuden mukaan löydetty vain sammalilta. Alkuperäiskuvauksessa mainitaan vaahteran kaarnalla kasvavat sammalet

Tässä Agaricasta napattua kuvausta, siinäkin mainitaan kasvu sammalilla


Onkohan näyte runsas?

Hei,

lupasin jo laittaa jaon Arille, kun seuraavan kerran lähetän hänelle näytteitä. Toivottavasti laji varmistuu/selviää sitten.

Niitä oli varmaan lähemmäs kymmentä ja olivat kyllä hieman kuvattua isompia kuitenkin alle 0,5 mm. ja seassa oli pyöreitäkin ja näillä on jonkin verran korkeuttakin. Olivat aika freshejä, kutistuisivatkohan kuivuessaan.

Männynkuoret olivat pudonneet elävistä puista ja niillä oli ainakin jäkäliä.

Tässä vielä värikorjattu (pohja olisi muuten keltainen) yleiskuva mikroskopiasta:

Oli mikä oli, niin itselle, Outokummulle ja P-K:lle uusi laji joka tapauksessa ja ehkäpä Suomellekin.

t: Marja

Lisäys: löysin muuten netistä Turkin keräyksen havupuulta ja oli kooltaan jopa yli millin: Specimens examined: Trabzon, Erikbeli plateau, Sazl›k
and Gümüflhane, Kürtün district, on decaying wood ofPicea orientalis L., alt. 1600 m, 24.8.2000