Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Ehdotuksia lomakkeisiin (havaintojen tallentamiseen liittyen)

Olen jo useamman kerran havainnut, että Retkilomaketta vierastetaan, kun ihmiset eivät ole käyneet retkellä, vaan tehneet havainnon. Ymmärrän, että kyse on nimestä, mutta se tuntuu sekoittavan etenkin ensikertalaisia. Molempien vieressä kyllä lukee mistä on kyse, mutta ehkä ihmiset eivät sitten vaan lue sitä, tai esim. keskittyvät vain Mikä laji? -lomakkeen kahteen ensimmäiseen sanaan: “Lähetä kuva…”.

Eli miksi juuri “Retkilomake”? Miksei yksinkertaisesti “Tallenna havainto(ja)”?

Toinen asia koskee Mikä laji? -lomaketta. Voisiko siihen lisätä lukumääräkentän? Nyt sieltä tallentuu havaintoja, joissa kaikissa määrä jää tyhjäksi.

Ja viimeisenä: onko edes teoriassa mahdollista, että jokaiselle lajisivulle (tai taksonisivulle) saisi painikkeen “Tallenna havaintoja tästä lajista”, joka veisi automaattisesti Vihkon lomakkeelle, jossa laji olisi valittu, mutta pitäisi itse lisätä päivä, paikka ja muut tiedot? Nyt ainakin retkilomakkeella tilanne on se, ettei lajeja voi valita ilman, että valitsee paikan ensin.

Ja olisiko mahdollista saada hyönteisistä käytettäväksi kehitysaste “syömäjälki”, kun niitäkin voidaan havaita? Vai käytetäänkö vain äkämää?

Vihkoon tulee useita lomakkeita, siksipä niillä on syytä olla kuvaava nimi.

Tulossa on yksinkertaisempi lomake lähinnä yksittäisten havaintojen ilmoittamiseen, kun sitä ei ole vielä niin Retkilomaketta joudumme tähänkin tarkoitukseen tarjoamaan.

Teoriassa kai olisi mahdollista suoraan lajista päästä ilmoittamaan. Vieraslajisivulla muistaakseni olikin tällainen ominaisuus. Voidaan miettiä tätä, en muista että Vihkoon olisi tätä ominaisuutta vielä teknisesti olemassa.

Mietitään myös tuota lukumäärä kenttää Mikä laji? -lomakkeelle. Tästä lomakkeesta haluttiin tehdä mahdollisimman yksinkertainen/helppo käyttöinen, siksi se taisi jäädä pois siitä.

1 tykkäys

Kiitos kommenteista.

Yksi lisäehdotus taas havaintoja syötettyäni:

Kun klikkaan painiketta Kopioi havainto, voisiko kursori siirtyä suoraan “uuden” havainnon tyhjään lajikenttään, jotta sitä ei enää tarvitsisi klikata? Sama koskee varmaan myös lisää havainto -toimintoa (jota käytän hyvin harvoin, jos koskaan). Huomasin vain useamman kerran kopioivani havainnon ja aloittavani kirjoittamaan ilman, että mitään tekstiä syntyi lajiriville. :slight_smile:

EDIT: Tässä oli joku muu bugi, sillä kursorin siirtyminen toimii taas.

Jotain mätää tässä on, sillä aina kursori ei ole lajisolussa.

Kun kirjaan lajin ja klikkaan Kopioi havainto, kursori siirtyy uuden havainnon lajisoluun. Mutta jos olen lisännyt useita havaintoja ja klikkaan jotain aiempaa havaintoa (en alinta) ja kopioin sen (jolloin uusi havainto ilmestyy aktiivisena olevan alle), kursori ei siirry uuden havainnon lajisoluun.