Ei-luonnonvaraiset kasvit

Kun tallennan kasveja ei-luonnonvaraisena, en näe niitä kartalla, onko näin tarkoituskin?

1 Like

Ei-luonnonvaraisia havaintoja ei näytetä hakutuloksissa oletuksena.

Tätä voi säätää Selaa havaintoja: Yksilö: Luonnonvaraisuus: Ruksi kaikkiin ruutuihin = myös ei-luonnonvaraiset tulevat mukaan

Esim https://laji.fi/observation/list?target=salkohumala&wild=NON_WILD

Esko / Lajitietokeskus

Mistä saan tuon ruksattua pysyvästi päälle? Miten myös tuo kun näemmä vain kaksi havainnoijaa on kirjannut humalan ei-luonnonvaraisena ja havaintoja on tuhansia, joten ei kai ne voi kaikki olla luonnovaraisia.

1 Like

Valtaosasta tietolähteitä ei toistaiseksi tule tietoa havainnon luonnonvaraisuudesta. Myös Vihkon lomakkeella tämä mahdollisuus on ollut käytettävissä vain hyvin vähän aikaa. Siksi dataa ei juurikaan ole.

Oletuksena näytetään havainnot jotka joko on merkitty luonnonvaraisiksi (pieni joukko) tai ei merkintää lainkaan (valtaosa havainnoista).

Valitettavasti tällä hetkellä tuollaista oletusrajauksen asettamista ei ole tarjolla

Esko / Lajitietokeskus

Eli, jos haluaa omat havainnot paremmin näkyviin, merkkaa ne normaalisti ja laittaa kommenttikenttään esim. puutarha?

1 Like

Ei: jos luonnonvaraisuuden osaa ja haluaa kirjata, se tulee tehdä sille varatun kentän avulla. Tällöin havainnot ovat niiden hyödyntäjille käyttökelpoisemassa muodossa. Muuten voi käydä että havaintojen hyödyntäjät jättävät tiettyjen havainnoijien tai järjestelmien (esim. Vihkon) havainnot kokonaan huomioimatta, koska pitävät niitä epäluotettavina.

Tulevaan laadunvalvontajärjestelmään tulee mahdollisuus merkitä muidenkin tekemiä havaintoja ei-luonnonvaraisiksi (tietyin rajoituksin), ja tulemme varmaankin tekemään tällaisia merkintöjä massa-ajona niille havainnoille, jotka ovat selkeästi ei-luonnonvaraisista eliöistä.

Mikko / Lajitietokeskus

Okei. No jatketaan näin miten olen aloittanutkin. Tosin, jos toiminto on ollut vasta hetken käytössä, monella ei ole ollut muuta mahdollisuutakaan näillä vanhoilla hieman leviämään taipuvaisilla puutarhakasveilla valita muuta. Olen muistaakseni kerran nähnyt humalan luonnonvaraisena ja kuitenkin tietokannassa on pari tuhatta havaintoa, joten kyllä se jonkin sortin massa-ajoa vaatii. Vanhat havainnot tietenkin ongelmallisimpia näissä, mutta uusimpiakin löytyy ainakin yksittäisiä, esim, puistosta ilmoitettu pihajasmike.

3 Likes