Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kuvaton havainto

Onko niin, että ilman kuvaa laitettu havainto ei päädy lajitietokantaan? Entäs äänitiedostot?
Olisi niin helppo laittaa kaikki lintuhavainnot, oravat, siilit, jne. sieltä kautta saman tien kun muutkin havainnot. Toki havaintojen palautus on näppärää myös suoraan lajitietokantaan.

Kaikki iNaturalistin suomalaiset havainnot kopioidaan Laji.fi:hin, myös kuvattomat ja äänettömät.

Kuvan tai äänitteen puute vaikuttaa lähinnä havainnon laatuluokitukseen: se jää “neutraaliksi”. (Kuvalliset havainnot voivat nousta “yhteisön varmistama” -tasolle, joka vastaa iNaturalistin “tutkimustasoa”).

iNaturalist on muuten kokonaisuudessaan alinta laatuluokitusta (kansalaistiede), kun taas Vihko on astetta ylempänä (asiantuntevat harrastajat).

Mikko / Lajitietokeskus

Joissakin järjestelmissä melkein puolet kansalaisten lajinmäärityksistä voi olla virheellisiä…

‘users can contribute to national and regional databases by uploading georeferenced images of bumble bees and providing preliminary identifications, which are then verified by experts or community sourced. This verification step is important because user-submitted identifications to WBBB and BBW agree with experts only 73 and 53 percent of the time, respectively’

https://www.nature.com/articles/s41598-021-87210-1

Kun teillä on tiedossa linkitetyt käyttäjätunnukset, niin en oikeastaan keksi miksi laatuluokan pitäisi olla huonompi iNaturalistin kautta jätetyllä havainnolla, kun siinä on vielä kuvakin mukana. Siis verrattuna siihen, että sama käyttäjä tekee saman havainnon Vihkoon ilman mitään todisteita. Jotenkin tuota pitäisi voida hyödyntää.

Meillä ei ole vielä minkäänlaista käyttäjien luotettavuusluokitusta, joten luokitus tehdään joko koko aineiston tasolla (aineiston kolmiportainen luokitus) tai yksittäisten havantojen tasolla (annotaatiot eli laatukommentit, kuusiportainen luokitus).

Henkilöiden luokitus olisi monessa tapauksessa hyödyllinen, mutta se pitää suunnitella huolella yksityisyysasiat huomioiden.

Tarkemmin laatuluokittelusta ym.: Laadunvalvonta | Suomen Lajitietokeskus

Mikko / Lajitietokeskus

Totta, mutta ei tuo varsinaisesti vaatisi henkilöiden luokitusta - vain tiedon siitä, että kyseinen käyttäjä on myös Vihkon käyttäjä. Vaan eipä tuolla pahemmin väliä ole, jos yksittäisten havaintojen laatu nousee tuolla “yhteisön varmistama” määreellä.