Tykkään laittaa havainnot iNaturalistiin pääosin, esim. käävät pääosin. Jos jokin harvalukuisempi kääpähavainto skoupataan myöhemmin ja merkataan iNaturalistin lisätietokenttään asiasta, riittääkö se vai olisiko järkevää tälläisten havaintojen kohdalla käydä tekemässä vihkossa uusi havainto joka saisi paremman luotettavuusarvon?
Mietin varsinkin tulevaisuutta kun iNaturalistin kautta tulevien havaintojen määrä kasvaa valtavaksi ja joukossa, jopa varmistetuissa, on vääriä lajimäärityksiä, niin jäävätkö kokonaan virallisten selvitysten ja arviointien ulkopuolelle ja osaavien harrastajien havainnot olisivat ne joita vielä uskotaan?
Toisaalta tulee sitten tuplahavainto aina kartalle mutta onko se nyt sitten iso ongelma?
Merkintä iNatissa ei riitä. Se ei esimerkiksi muuta aineiston laatuluokitusta, joka on tärkeä, kun käsitellään isompaa lajihavaintoaineistoa. Paremmat lajit kannattaa kirjata vähintäänkin Vihkoon (varmana vain, kun määritys on varma), jolloin ne tulevat paremmalla luokituksella. Jos lajin tunnistaminen on vaikeaa, kannattaa laittaa kuvia ja tiedot määritysperusteesta (esim. mikroskopointi). Jos toimitat näytteen museolle, sen pitäisi tulla sieltä ammattiaineistona.
Tuplahavaintoja, jopa triplahavaintoja tai vieläkin useampikertaisia havaintoja on valtavasti. Niitä kannattaa välttää, mutta yksittäinen joukossa ei mitään merkkaa eli museolle menneen näytteen poisto iNatista saa mielestäni unohtuakin, jos unohtuu, mutta tarkoituksella ei kannata tuplahavaintoja tehdä.
Myös kansalaishavainnot tulevat mukaan viranomaisten ja konsulttien käyttämiin Virva-rajauksiin tietyin edellytyksin (kuva alla), joten todennäköisesti iNat-havaintokin uhanalaisesta lajista tulee huomioiduksi. Kannattaa vain varmistaa, että koordinaatti on mahdollisimman tarkka, koska esimerkiksi itse olen joskus hakuja tehdessä asettanut tarkkuudeksi vähintään 100 m, jos havaintoja on ollut paljon (Virvassa oletuksena muistaakseni 1000 m).
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.