Erikoinen Limasieni? [Ei Limasieni = jokin muu mahlan kasvusto]

Retkellä tuli vastaan kuvien limakko.
Ensin luulin sitä joksinkin orvakaksi, tuon “aivomaisen” pintarakenteen takia. Mutta rakenne oli…no, limainen, täysin höttölimaa…

Näitä kasvoi useiden talvella majavan kaatamien koivun runkojen pätkillä (kantoja siis), jotka erittivät runsaasti mahlaa. Paksuudeltaa olivat ranteen paksuudesta hieman isompaan.
eli limakot olivat aika kookkaita.
Jotkut limakot olivat muuttuneet osittain oranssin punertaviksi, kuten tuossa viimeisessä kuvassa, johtuneeko sitten mahlasta tms.?

Havainto; Pohjois-Savo, Rautavaara (19-21.5.2023)

Pieni näyte lajista on…

Paikka niin kaukana kotoa että en pysty seuraamaan sen kehitystä.

Löysin muutama päivä sitten melko samannäköisen tapauksen koivujen kannoilta. Ajattelin ensin, että voisiko kyseessä olla limasieni, mutta koostumus oli liian löysä. Todennäköisesti se oli mikrobien värjäämää mahlaa. Sekin oli siis tuollaista aivomaista höttöä, valkoista ja vaaleanpunaista. Lisäksi sitä oli sillä alueella jokaisella kannolla, joista oli talvella kaadettu koivu. Olisiko tässä sinunkin löydössäsi kyse mahlasta?

Mielenkiintoista…
Mitä tarkoitat tuolla että “olisiko löydössä kyse mahlasta”. Eli mahlan muodonmuutos?
Ja se koostumus oli tosiaan erittäin löysä. Puukon kärjellä otin siitä näytteen maastossa ja se oli sellaista valuvaa mössöä. Pari pvää kuivui leirillä auringonpaisteessa ja “kiinteytyi” sellaiseksi kuivuneeksi rääksi…
Kuivanäytteessä kyllä hyvin säilyneet ne värit, punnerrus etc…

Tuollaista mahlaa ilmestyy talven mittaan kaadettujen koivujen kannoille niin kauan kuin juuret ovat vielä hengissä. Mahla on ravitseva ja siinä viihty useita kymmeniä sienilajeja ja bakteereja. Suuri osa on hiivoja mutta muutakin löytyy. Moni hiivoista ovat puun endofyyttejä, jotka elävät hyvinvoivassa puussa mutta lisäksi tulee myös ulkpuoelta muita lajeja.

Oranssi sävy tulee basidiohiivasta Xanthophyllomyces dendrorhous, joka tuottaa astaxanthin-nimistä pigmenttiä. Sama pigmentti syntetisoidaan tehtaassa Sveitsissä ja se syötetään viljelylohille jotta ne olisi myyvän värisiä.

2 Likes