Excel tietojen syöttö - useampi havainttoon liittyvä lisätieto

miten saadaan erotettua lisätiedoissa sellainen, on näyte jossa on lapulla:

  • minulla käytössä oleva juokseva numero, jos näyte on tallessa?
  • siitä on tehty Genitaalipreparaatti, preparaatin numero?
  • siitä on tehty DNA näyte, tuo näytenumero?

Noilla kullakin tiedolla pitäisi pystyä etsimään havainto massan seasta, miten se onnistuu?

Havaintoerällä on “avainsanat” niminen kenttä, johon voi pistää yhden tai useamman tunnisteen.

Näillä voi hakea Selaa havaintoja sivulla pistämällä “edistynyt” hakumoodi päälle > Tunnisteet ja avainsanat > Avainsanat, projektinimet, lisätunnisteet

Valitettavasti tämä on havaintoeräkohtainen kenttä. Jokaiselle havainnolle ei voi pistää erikseen näitä. Tämä olisi kaiketi meillä mietinnän paikka.

Ei mietinnän vaan 1-prioriteetin korjauksen paikka, sanoisin :slight_smile: Eri tietojen yhdistämiseen riittävien erilaisten tunnusten käyttö on yksi hyödyllisimpiä tietokantojen ominaisuuksia.

Kirjoitinkin juuri asiasta. Vihko ei tällaissa asioissa palvele edes välttävästi ns. edistyneitä harrastajia, koska sen logiikka rakentuu lähes yksinomaan maastohavaintojen ympärille ja näytteisiin liittyvät mahdollisuudet ja asiat ovat täysin lapsipuolen asemassa.

Herää kysymys, onko viisaampaa yrittää tehdä Vihkoon Kotka 2 vai pitäisi harrastajille avata tie kokoelmatietokanta Kotkaan. Kotkassa on valmiina todella paljon sellaista, joka on edistyneille harrastajille hyödyllistä ja joka puuttuu Vihkosta:

  • näytekohtaiset tunnukset (Vihkossa ei ole mahdollisuutta edes sanoa, montako näytettä tiettyyn havaintoon liitty, puhumattakaan siitä, että niille voisi ilmoittaa/antaa näytetunnuksia!)
  • useampi tunnusnumero/näyte (primääritunnus, havaitsijan oma koodi, genitaalipreparaattien koodeja yms.)
  • mahdollisesti useampi määritys (suositeltu, tasavertainen tai ei-suositeltu) per näyte/tieto.
  • näytteiden sijaintipaikkojen seuranta (lainat, lahjoitukset yms.)
  • näytteiden kunnon seuranta (“ok”, “tuhoutunut”, “hävitetty” jne.)
  • haku mistä tahansa kentästä

jne. jne jne.

Kokoelma-aineistoa keräävänä harrastajana + museo-ammattilaisena käytän sekä vapaa-ajalla sekä Kotkaa että Vihkoa, koska Vihkon ominaisuudet loppuvat heti kättelyssä kun aletaan puhua näytteistä (sama ongelma oli kyllä Hyönteistietokannassakin). Tässä lähestymistavassa on tosin se ongelma, että näytteet ja havainnot elävät omissa erillisissä maailmoissaan, joita ei tällä hetkellä voi siististi linkittää, vaikka se olisi periaatteessa triviaalia.

2 tykkäystä

tämähän tarkoittaa nyt että jokainen havainto on talletettavana omana havaintoeränä. Kannattaa miettiä vielä lisää…

Nyt olen tallettanut noita tietoja tuohon muistiinpanot kenttään; excelissä nimellä “Lisätiedot - Havainto”.
Pystytäänkö sille kentälle tekemään hakuja?
Se olisi näppärä ja aika looginen paikka, minusta ainakin.

…toi on kaiketi maakunnalle uusi laji…

Tämä on tosiaan iso kysymys (atk-kielelllä ns. major issue).

Jokaiseen maastohavaintoon voi liittyä nolla, yksi tai monta näyteyksilöä. Esim. laskin äsken perhosrysästä 670 pohjan mäkiyökköstä Hillia iris, joista talletin 4. Näille pitäisi tulostaa etiketit ja antaa yksilölliset tunnisteet siinä samassa osoitukseksi, että nämä näyteyksilöt on digitoitu ja tallessa,

Jotta Vihko voisi tukea tätä ja tarjota etikettien tulostamisen, näen tarpeelliseksi erityisen yöperhoslomakkeen tms, johon voi merkitä talletettujen näyteyksilöiden määrän jokaiselle lajihavainnolle. Sitä kautta saadaan aikaan toiminnot, joiden perään Sami H. edellä kyselee.

Näyteyksilöt talletetaan tietokannassa omaan erilliseen tauluunsa. (!)

Esim. näin rautalangasta vääntäen, Kun lasken erään kesäisen viikon yöperhossaaliini eräästä automaattipyydyksestä, joka koostuu noin 1200 yksilöstä edustaen noin 70 lajia, voin jo nyt jokaiselle lajihavainnolle ilmoittaa tallettamieni näyteyksilöiden määrän, esim. pyydykseen tuli 670 kpl lajia Hillia iris. (Tämä on totta…) Talletin kokoelmaan vaIn 4 näyteyksilöä, ikäänkuin todisteeksi tästä satumaisesta saaliista.

Vihkon lajihavaintoihin tulee yksi havaintorivi 670 yksilöstä po. lajia, mutta Vihkon näyteyksilöihin tulisi 4 havaintoriviä po. lajista.

Keskusmuseolla on oma kokoelmatietokantansa Kotka, mutta tällä ei ole mitään tekemistä näiden kansalaishavaintojen ja yksityiskokoelmien kanssa. Tietysti, jos kokoelmani aikanaan päätyy keskusmuseoon, Vihkoon näin tallettamani kokoelmanäytteet voidaan helposti pulauttaa Kotkaan, mutta se on jo eri tarina.