Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Haaparaspi? ja joku siinä kasvava outo, loisikka/limasieni/tms?

04.12.2017 Herttoniemen kartanon rantametsässä raidan maapuulla.

Ensimmäinen kysymys koskee tuota valkoista mattomaista kasvustoa. Onkohan kyseessä haaparaspi?

Kun kuvailin tuota mattoa huomasin että siinä kasvoi runsaasti tuollaisia 1 - 10 itiöpesäkkeen ryhmiä. Niiden korkeus on vain pari milliä ja näyttäisi vähän kuin olisi kolumnella ja kapillitio limasienimäisesti, mutta tuollaista limasientä ei kait ole olemassa. Voisiko olla joku loisikka tai vastaava? Ihan hihasta kyllä heitetty. Sammaleiden itiöpesäkkeitä olen suht paljon kuvaillut eikä tuo vaikuta sammaleltakaan.

haaparaspi104122017kivikkovalmismini

haaparaspi205122017kivinokkavalmismini

haaparaspistakki105122017kivinokkavalmismini

haaparaspistakki105122017kivinokkavalmis3

Minusta ei näytä haaparaspilta. Enkä puhu umpimähkään arvailusta. Noin kymmenenvuoden aikana olen löytänyt lajia ainakin (4) eri kohteesta. Aina haavan maapuulta ja vanhasta aarniosta.

Kiitos Esko, Netin kuvastoista löytyy partaotaraspikka, josta sinullakin on kuvia. Se olisi aika samanoloinen, arvausgeneraattorini pyörähti juuri tuohon suuntaan. . Näitä otaraspikoita on kyllä aika monta lajia, viitaotaraspikkakin on vähän samanoloinen. Tämä oli tosiaan rannan tervalepikossa, sellaisessa kosteassa ja multavassa, jossa kasvoi myös ainakin raitaa ja kuivemmalla reunalla ilmeisesti puistolehmuksia. Sellainen sammaloitunut raidan maapuu.

Hei,

alemmissa kuvissasi on todellakin limasienten jämiä, luultavasti vahvasti ylikypsiä Comatrichoja.

Limasienet rapistuvat hissuksiaan ja perät ja kapillition jäänteet eivät ole mitenkään harvinaisia. Usein löytää myös homeisia limasieniesiintymiä ja kyllähän limasientkin toimivat joidenkin kotelosientenkin kasvualustoina.

Uskoisin kuitenkin, että kovin moni suomalainen ei ole huomannut limasienten jäänteitä :wink:

Marja

Samaa mieltä siitä, ettei ole haaparaspi. Partaotaraspikka voisi olla mahdollinen.