Hallavahakas (Hygrophorus hypothejus) mielestäni

Hei!

Tänään kuvattu Kanta-Hämeestä puistomaiselta nurmikolta ilmeisiä Hallavahakkaita (Hygrophorus hypothejus) ryhmä. Tummasta värityksestä huolimatta, tulin otsikon mukaiseen määritykseen.

Tuo lakin reunojen vahva ylöspäin kiertyminen ei mielestäni kyllä ole tunnusomaista hallavahakkaalle ollenkaan, ellei siinä jotain tautia ole. Enemmän tulee joku lohisieni mieleen siitä, niitä näkee aika samanlaisina vanhempina. En kyllä kuvasta osaa paljon enempää kommentoida.

1 Like

Nurmikko on kyllä aika outo kasvupaikka hallavahakkaalle, eikä värimaailmakaan oikein sovi. Pitäisi nähdä altapäin nuo sienet. Yksi mieleentullut vaihtoehto olisi tummapiennarsieni (Cyclocybe erebia).

2 Likes

Kiitokset taas palautteesta! Kävin tänään uudelleen paikalla kuvailemassa. Mystiseltä tuo sieni edelleen näytti. Mikon ehdottama tummapiennarsieni on minulle täysin tuntematon laji. Kuvasin sienen alta ja jalankin osalta. Ei varmaankaan ole hallavahakas. Tummapiennarsienikin ei välttämättä näyttänyt oikealta lajilta. Minkäänlaista rengasta ei näkynyt, eikä sitä ollut nuorillakaan yksilöillä. Mutta kuten edellä kerroin, en tunne aiemmasta kokemuksesta lajia? Muutama lisäkuva liit.

Kiitos näistä lisäkuvista! Minä kyllä olisin niissä näkemässä jonkinlaisia renkaanjäänteitä. Ainakin tuossa alakuvan siinä itiöemässä joka on keskellä alhaalla ja jonka heltat ovat tummimmat, näyttäisi tarkkaan katsottuna olevan renkaan jäänteitä. Myös helttojen ja jalan väritys sekä kasvupaikka sopisivat tummapiennarsieneen, joten se on nyt edelleen ensisijainen ehdotukseni.

Muut, Agrocybe-suvun piennarsienet kasvavat usein aika varhain kesällä. Tämä on selvästi myöhäisempi laji ja erotetaan ihan omaan sukuunsakin, koska ei ole Agrocybe-piennarsienille niin läheistä sukua.

1 Like