Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Hento ruskea tikkumainen sieni (nuijakasko?)

Hei,
Tällaisia kaunokaisia tuli vastaan Tampereella rehevän kulttuurilehdon karikkeella. Mahdollisesti jätesäkin päällä oli dumpattu puutarhajätettä (hyihyi), josta vaikutti kasvavan. Jalka oli levymäinen laajentuma, tai sitten se oli kasvualustaa (hajonnutta linnunsiementä?)

Hei,

En näköjään osaa lainkaan käyttää Foorumia, pahoittelut. Palailen tähän pienen harjoituksen jälkeen…

Nyt taisin onnistua, pahoittelut turhasta viestistä tälle puolelle. Ei ole helttasieni eikä tatti, ketjukin meni väärin…Toivottavasti joku jaksaa katsoa kuvat vielä :slight_smile:
https://laji.fi/view?uri=http:%2F%2Ftun.fi%2FJX.70067&highlight=http:%2F%2Ftun.fi%2FJX.70067%232

Moi,

kävin katsomassa tuon linkin takaa. Mielestäni näyttää rihmanuijakkaalta (Macrotyphula juncea). Ei kovin yleinen, kasvaa näin syksyllä haavan lehdillä.

Hei,

tervetuloa foorumille. Rihmanuijakkaat ovat kantasieniä kuten tatit ja helttasienet, eikä muille kantasienille kääpiä lukuunottamatta ole parempaakaan paikkaa. Rihmanuijakkaita on alkanut todellakin nousta viime aikoina. Jonain vuosina ovat kyllä kasvupaikoillaan todella runsaita. Mikon viestiä lukiessani jäin miettimään, että niillä löytöpaikoilla on varmaan haapaakin ollut, mutta myös muita lehtipuita. Pitäisi varmaan joskus ihan tarkistaa, että millä lehdillä ne kasvavatkaan. .

Lehtikasoista voi joskus löytää myös valkeaa hiushaarakasta ja muitakin nuijakkaita (Typhula lajeja).

Marja

Hei,

Kiitos vastauksista ja ymmärtäväisyydestä aloittelijaa kohtaan! Googlettelin kuvia, ja tuolla Typhula-suvussa näyttäisi olevan toisen kuvan kaltaisia levymäisiä rakenteita “jalkopäässä”, mm. phacorrhiza-lajilla.
Tuolla ei muistaakseni haapaa ollut, mutta toisaalta oli melko selvästi puutarhajätteen dumppausta paikalla, joten kasvualustahan voi olla mitä vaan…
Eeva

Samanlaisia “tikkuja” löysin viikonlopun kuvausreissulla. Niitä kasvoi runsaasti lammen rannan haapavaltaisessa metsikössä, lehtikarikkeessa joka valtaosin koostui haavanlehdistä.
Enpä ole ennen tuollaisia nähnytkään, hienon näköisiä olivat ja ihmetystä herättäviä. Mukava että lajikin selvisi…