Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Harmaa helttasieni

Ehdotuksia lajiksi tai ryhmäksi? Jalka oli jo huonokuntoinen, joten siitä tuntomerkit ovat voineet hävitä. Lakki n. 7 cm, itiöpöly vaaleaa (ehkä aavistuksen kellertävää). Kuopio, yliopistolla Tiukanlinnan pihassa 28.5.

http://tun.fi/JX.1005265

Hei,

kuvassa helttojen väri näyttäisi hieman punertavalta eli epäilen joksikin rusokkaaksi…
No, saadaanpahan ketju alkuun ja toivottavasti joku korjaa virheeni :wink:

Marja

Se on Melanoleuca humilis, eli osa siitä mitä aiemmin on kutsuttu M. brevipesiksi. Jalka on hyväkuntoisenakin juuri noin tumma, hieman vaalenee kun kuivuu.

Kiitos vastauksista! Itsekin epäilin maastossa rusokkaaksi, mutta itiölaskeumassa ei näkynyt punertavaa sävyä hyvällä tahdollakaan, eli helttojen punerrus lienee valaistuksen oikku. M. humilis ei näköjään ole vielä vaihtoehtona havaintotietokannassa.

Heltanväri sopii ihan hyvin (“beige”), joskus on myös selvästi harmaaseen päin - en tiedä johtuuko iästä vai mistä on kysymys.

M. humilis puuttuu laji.fi:sta kuten niin monet muutkin nimet. On jo ollut neljä vuotta selvää että M. brevipes on nomen confusum mutta ei ole silti päivitetty. Kaikki vanhat brevipekset voisi siirtää vaikka nimen M. brevipes nom. conf. alle. Sitten niitä voisi siirtää sieltä muualle parempiin nimiin sikäli kun selviää mitä ne ovat.

Funga Nodican kaavan mukaan brevipesiin päättyvät sienet ovat kolme lajia. Jos halkaistu sieni on tummanruskea tyvessä ja vaalenee ylöspäin se on joko M. humilis tai M. malenconii. Tähän vuoden aikaan voi olla vain humilis mutta syksymmällä voi olla kumpi vain. En tiedä onko meillä malenconii mutta ei se ole pois suljettu. Mitään helppoja erottavia tekijöitä ei ole selvillä ainakaan minulle mutta ehkä ajan mukaan voisi oppia niitä erottamaan. Kolmas laji, joka päättyy kohtaan brevipes on M. grammopodian lyhytjalkainen muoto, joka erottu sillä, että malto on valkoinen myös jalassa. Myös FN:n M. subbrevipes on itse asiassa grammopodia.