Vaalea sieni, pisaroivat heltat [Hebeloma sp.]

Löytyi muutama päivää sitten rannan tuntumasta, lehtomaisesta paikasta. Ei muistaakseni erityistä hajua tai makua. Ilmeisesti kalkkivaikutusta löytyy ainakin lähistön maaperässä. Enpä oikein tiedä mihin suutaan lähtis lajia ettimään…

Mielestäni suku on tympöset (Hebeloma), ja siellä lajiryhmä joka on lähellä kalvastympöstä (H. crustuliniforme). Tosin niillä pitäisi olla selvästi epämiellyttävä haju. Tätä ryhmää on pilkottu aika lailla viime aikoina lajeihin, joiden erottaminen makroskooppisesti taitaa olla mahdotonta.

1 Like

Juu, Hebeloma se on, joka nykyään on Euroopan parhaiten tutkittu helttasienisuku. Vanha Hebelomakirja (2005) on auttamattomasti vanhentunut. Puolet lajeista ovat hajonneet, niitä on synonymisoitu tai sitten kuvassa onkin joku muu laji kuin mitä siinä väitetään olevan. Ainut mistä voi olla varma on, että kun luulee näkevänsä crustuliniformen sitten se varmuudella on jotain muuta - ei nimittäin löydy meiltä.

1 Like

Uusi kirja on melkoinen järkäle. Suuri lajimäärä tässä H. crustuliniforme -ryhmässä oli paljastunut jo 2000-luvun vaihteessa tehtyjen risteytyskokeiden ansiosta. Beker et. al. joutuivat tekemään todella paljon hommia, että saivat nämä lajit erilleen DNA-sekvensseillä.

Eniten, noin nopealla selaamisella, hätkähdytti se, kuinka paljon ulkonäkö voi vaihdella saman lajin sisällä (valokuvia kirjassa on paljon). Tympösten tunnistaminen pelkästään ulkonäön perusteella ei ole helppoa.

Valitettavasti itiövalokuvat kirjassa eivät ole hirmu käyttökelpoisia ja itiöiden vertailu niiden perusteella on vaikeaa. Kystidien kanssa sama käytetty tekniikka (interferenssikontrasti) toimii ehkä vähän paremmin. Piirrokset ovat vaatimattomia.

1 Like