Suklaatympönen?

Suklaatympönen (Hebeloma theobrominum) on jäänyt itselleni vieraaksi. Mietin, olisiko se nyt kuitenkin tässä? Tämä löytyi tänään Espoon Nuuksiosta haavan juurelta. Tuoksu varsin selvästi epämiellyttävä “tympöstuoksu”, lakin läpimitta n. 7-8 cm. Itiöpöly harmaanruskeata. Tympösiin veikkaan tämän menevän ainakin. Se mikä tässä herätti huomiota oli yksivärisen violetinharmaa - ruskeanharmaa lakki. Lakin väristä tuli mieleen jopa haapa- tai nurmirousku.

Minulle sopii, mutta varauksella sikäli, että en ole koskaan näin yltä päältä harmaana lajia nähnyt. Katselin Hebeloma-kirjan kuvia ja niissä tämänäköisiä itiöemiä oli. Myös sektion muissa lajeissa, mutta tämähän on niistä ainoa, joka täältäpäin Eurooppaa on tavattu.

Joku aika sitten skooppasin kaikki Turussa olevat theobrominum-näytteet (ei niitä montaa ollut, reilut kymmenkunta). Taisi yhtä lukuun ottamatta kaikki olla oikein määritettyjä (tuoreena detattuja). Tämä oli aivan poikkeuksellisen hyvä osuus tässä suvussa, joten vaikuttaa siltä, että muita aivan samanäköisiä lajeja ei ole.

Moi,

kiitos vastauksesta! Tästä taitaa olla vielä mulla näytettä tallella, voisin sen varmaan kanssa toimittaa jossain vaiheessa eteenpäin.