Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Harmaat linssit pihlajalta=Uurrepesäsienen peridioli

Lokakuussa tutkin yhtä pihlajan maahan kaatunutta runkoa ja sen ohuemmilta oksilta löysin mm. tällaisia harmaita linssejä, joista en oikein tiennyt, ovatko edes sieniä. Uteliaana otin kuitenkin näytteen.


Se näyttäisi kasvavan rihman päässä, joku jopa roikkui kuoren palasta rihmassaan.

Nämä ovat aika kovia, leveyttä noin 2 mm. Rihman nähtyäni aloin kuvitella sitä sienirihmaksi ja veistin yhdestä ohuen palan, huomasin sisustan vaaleaksi ja alon miettiä, olisiko tämä nyt sitten kuitenkin jokin sklerootio… Skoopissa näkyi yllätyksekseni n. 20x10 kokoluokkaisia lähes hyaliinejä itiöitä. Olettaisin nyt, että tämä onkin sieni. Mutta mikä?

Poissulkematta sitä mahdollisuutta, että kyseessä olisi sieni, niin heitän ilmoille sen mahdollisuuden, että kuvissa on jonkin kasvin siemeniä. Havainnon ajankohta, kovuus ja koko sopisivat siemeniin, ja vaalea sisusta voisi olla endospermi ja lähes hyaliinit itiöt vakuoleja.

Joissakin siemenissä on myös kasvualustaan/maaperään kiinnittymiseen auttavia rihmoja, jotka reagoivat kosteuteen. Tosin en tiedä, onko niitä suomalaisilla kasveilla, mutta nuo rihmat voisivat olla sellaisia, tai sitten jonkin sienen rihmastoa, joka vain on sattunut kasvamaan siemeniin.

Joka tapauksessa tuollainen ylemmän kuvan väri ja lievä poimuttuneisuus on siemenillä yleistä ja siemenet voivat olla eri kyljistään hyvinkin erimallisia.

1 tykkäys

Hei,

kiitoksia vastauksesta.

En todellakaan tiedä, mitä nämä ovat. Niissä lähes hyaliineissa itiöissä oli joissain sisällä paljon pieniä pisaroita, joten vakuoolikin lienee mahdollinen. Kuvittelin joksikin kupusieneksi (tai ruostesieneksi tms), kun en nähnyt basidioita tai askuksia.

Häpeäkseni täytyy tunnustaa, etten kotelo- ja limasieniharrastajana.ole koskaan mikroskopoinut yhtään kupusientä enkä yleensäkään kovin monta kantasienisukuakaan (esim.tatteja, rouskuja, haperoita yms.). Tosin Flagelloscyphien, Merismodesten, Hohenbuehelioiden, Typhuloiden ym. “mitäänsanomattomien” (=minusta mielenkiintoisten) sukujen mikroskopiaa uskoisin kyllä tuntevani paremmin kuin suomalaiset keskimäärin.

Näitä oli uloimman kuorikalvon päällä ja alla. Olen joskus nähnyt puron kivillä Crepidotuksia kasvamassa pitkän alhaaltapäin tulevan rihman päässä (näytti kuin kasvaisivat paljaalla kivellä, sillä rihma oli todella ohut), joten laitoin tänne sienipuolelle. Täällähän ei ole osastoa: “Ei aavistustakaan, mikä on”. No jaa, minulla oli aavistus, mutta oliko oikea :wink: Tutkin vielä huomenna tarkemmin ja laitan vaikka mikroskooppikuvan tänne, josko asia siitä sitten etenisi.

Marja

Ehdottaisin jonkun leipäkorisenen leivän. Niillä on tuollainen jänne, jolla ne tarttuvat kiinni ympäröivään kasvillisuuteen kun ne ovat lähteneet lentoon. Näin ne lisäävät mahdollisuutensa tulla syödyksi niin että leviävät pidemmälle.

http://dx.doi.org/10.1016/j.funbio.2013.07.008

1 tykkäys

BINGO!

Kiitoksia Stefan!

Olin juuri pakannut harmaapesäsienen ja kaivoin viestisi luettuani näytteen esiin ja totesin, että lähellä ollaan, muttei aivan. Kotikokoelmissani on vain yksi näyte uurrepesäsienestä (en viitsi täyttää kokoelmaani todella yleisellä sienellä) ja etsin sen. Niiden leipäset ovat juurikin tällaisia! Nämä eivät itse asiassa ole linssimäisiä kuin päältä, pikemminkin frisbeemäisiä. Uurrepesäsienen leipäsissä on vieläpä päällä tuollainen hieman tähtimäinen kuviokin ja alta ne ovat hieman koveria. No ,näytteessäni ne olivat ruskeita, mutta kaipa ne harmahtuvat ajan myötä.

Uurrepesäsientä siis, itiökokokin passaa. Miksiköhän ei ole tullut tarkasteltua niitä leipäsiä tarkemmin aiemmin :hmm: ?

Nyt olekin sitten skoopannut yhden kupusienenkin :wink:

Marja

Piti googlata tätä uutta juttua. Tuo rakenne löytyy myös leipäkorisieneltä ja sillä narulla on nimikin -funiculus.

Tuo itiökoko 20 x 10 on kyllä uurrepesäsienen, harmaapesäsienellä ja leipäkorisienellä itiökoko on vain puolet tuosta.