Havainnon paikan tarkentaminen

Olen eräästä EN-lajista merkinnyt havaintopaikan suurehkolla piirretyllä kuviolla, kun en halunnut tarkkaa paikkaa julkiseksi. Mitenkä tarkan paikan salaus toimii, jotta saisin havainnon viranomaiskäyttöön tarkasti, mutta ei julkisesti ? Kuinka suurena paikkatieto näkyy, jos se on salattu ?

Salaus riippuu lajista. Kaikki EN-lajit eivät ole automaattisesti salattavia.

Salattavien lajien luettelo ja niiden eri salaustasot selviävät tältä sivulta ladattavasta Excel-tiedostosta: Sensitiivinen lajitieto | Suomen Lajitietokeskus

Voit myös katsoa tiedon Laji.fi lajikortilta, esim merikotka – aivan sivun loppuosassa on “Salausperusteet”: Salaustaso: 50 km

Salaus on 10 km - 100 km salauksen väliltä. Jotkut lajit salataan kokonaan (kartalla ei näy mitään).

Esko / Lajitietokeskus

Ko. perhoslaji ei ole sensitiivisten lajien luettelossa. Kysyin tätä siksi, että ainakin parissa havaintopaikassa populaatio on pieni ja mahdollinen keräily voisi vaarantaa sen.

Vihkossa havainnoille voi myös itse merkitä Havainnon tarkat paikkatiedot ovat julkisia -kohtaan “Ei”. Silloin havainnot näkyvät julkisesti karkeistettuina (10 kilometrin tarkkuudella), mutta viranomaisille niin tarkkoina kuin ne on Vihkoon tallennettu. Viranomaisten lisäksi tarkkoja tietoja voidaan tapauskohtaisella harkinnalla luovuttaa muuhunkin käyttöön, esim. tutkimukseen ja metsätöiden suunnitteluun.

image

Mikko / Lajitietokeskus

Kymppiruutukin voi jossain tapauksessa olla julkisesti liian tarkka. Täytyy nyt vähän muokata havaintojani.