Havaintojen salaus Vihkossa

Hyönteisviikonlopun Lajitietokeskus-työpajassa syntyi keskustelua havaintojen salauksesta Vihko-järjestelmässä. Tätä keskustelua olisi hyvä jatkaa täällä foorumin puolella.

Tämä keväänä suljettavassa Hatikka-järjestelmässä on ollut mahdollista salata yksittäisiä havaintoja kirjoittamalla #-merkki lajinimen perään. Tällöin havaintoa ei ole näytetty julkisesti, mutta havainnoijan omaan ja viranomaiskäyttöön se kuitenkin on ollut käytettävissä. Kun Hatikan havainnot siirretään Vihkoon, nämä salaukset säilyvät edelleen voimassa.

Sen sijaan uusia havaintoja Vihkoon tallennettaessa käytettävissä on tällä hetkellä ainoastaan koko havaintoerän kaikkien havaintojen paikka- ja aikatietojen karkeistus. Yksittäistä havaintoa ei käyttäjä voi salata erikseen, eikä myöskään havainnon täyssalaus ole mahdollinen. Ainoa keino estää havaintojen näkyminen on tallentaa koko havaintoerä julkaisematta vain omaan käyttöön. Tällöin se ei kuitenkaan ole edes viranomaisten käytettävissä.

En lähde tässä tekemään yhteenvetoa työpajassa käydystä keskustelusta. Sen sijaan toivoisin niiden, joilla on perusteltuja mielipiteitä salauksen toteutuksesta, kirjoittavan kommenttinsa tänne foorumille. Jos olet tyytyväinen Vihkon nykyiseen salauskäytäntöön, kerro se. Jos et, kerro millaisia salausvaihtoehtoja havainnoille pitäisi olla. Riittääkö tietojen karkeistus, vai onko myös täyssalaukselle tarvetta?

Täyssalauksessa on kaksi puolta. Se suojaa esiintymiä, joille voisi tulla kohtuutonta haittaa bongareista. Toisaalta täyssalaus piilottaa sen oleellisen tiedon, että lajia on ylipäänsä tavattu Suomesta (jossain eliömaakunnassa, jonain vuonna).

Karkeistus kymppiruutuun ja erilaiset “salapoliisitmetodit” mahdollistavat havainnon rajaamisen nykyään turhan tarkasti. Voisiko täyssalaamisen (lisäksi/)sijaan pystyä karkeistamaan maakunta-Suomitasolle ja irroittamaan hauissa havaintoeristä ja havainnoitsijasta, siten että laji nyt vaan näkyisi havaintolistassa vaikka niin, että vain kuluvaa vuotta edeltävien vuosien havainnot näkyisivät havaintolistauksissa minimitiedoin esim. Suomi-tasolle karkeistettuna? Minusta on kuitenkin tärkeää, että tiedetään mitä Suomesta on havaittu.

On toki niin, että Suomi-tasonkin karkeistuskin aikaisempia havaintopaikkoja tuntevalle voi antaa osviittaa, mutta en usko, että tämä on suuri ongelma jos samana vuonna havaintoja ei havaintolistauksissa näkyisi. Lisäksi, paikat tietävä tarkistanee ne kuitenkin jos kiinnostus on suuri.

Eli: promoaisin mahdollisuutta välimuotoon nykykäytännön ja täyssalauksen välillä.

Olli

Tällöinkin tieto on käytettävissä tällaisia listauksia ja tilastointeja varten Lajitietokeskuksen suljetun tietovaraston puolelta, jota voidaan käyttää tilastoinneissa ilman että vaarannetaan tarkka paikka. (Vaatii toki aina harkintaa ennen kuin lähdetään mitään toteuttamaan ja julkaisemaan, jossa käytetään salaamatonta dataa).