Vihko, omien havaintoerien havaintotietojen lataaminen shp-paikkatietona

Osaisiko joku neuvoa, miten saan ladattua Vihkosta omien havaintoerien havaintotiedot shp. -paikkatietomuotona?

  1. Selaa havaintoja
  2. Rajaukset: Omat havainnot: ruksi Havainnoijana + muut mahdollisesti haluamasi lisärajaukset
  3. Valitse haluamasi sarakkeet Luettelo-välilehdellä
  4. Lataa tiedostona > Havainnot: yksinkertainen taulukko > Lataa
  5. Valitse Shapefile
  6. Määritele haluatko keskipisteen, bounding boxin vai alkup geometrian ja koordinaattijärjestelmä
  7. Lataa

Esko / Lajitietokeskus

1 Like

Kysymysmerkkipainikkeen mukaan tuolla tavalla saa omista havainnoista myös salatut ja karkeistetut mukaan, mutta muutamat lajit ovat niin sensitiivisiä, että niitä ei tule hakuun. Mitä nuo muutamat äärimmäisen sensitiiviset lajit ovat?

Aivan - tämä on totta.

Toinen tapa on ladata tiedot Vihko:n “Omat havaintoeräni” sivulta Oma Vihko | Suomen Lajitietokeskus – mutta täältä ei saa valmiiksi shapefilea, vaan se pitää askarrella itse.

Äärimmäisen sensitiiviset lajit, joiden havaintoja ei ladata “viranomaispuolelle” lainkaan – johon “Omat havainnot”-haku kohdistuu – ovat

  • tunturihaukka
  • tunturipöllö
  • naali

Joten jos näistä lajeista ei ole havaintoja, asian voi ohittaa.

Esko / Lajitietokeskus

Kiitos, toimi! Jatkokysymys: miten saan lataustiedoston ominaisuustietotauluun mukaan lintuhavaintojani koskien linnun tila -sarakkeen (p, m, Ä, Än, ä…jne) sekä pesimisvarmuusindeksi-sarakkeen (pv-indeksi)?

Omat Vihko latauksessa on mukana kaikki mahdolliset Vihkon kentät (joita on satoja, retkilomakkeella joitakin kymmeniä). Sieltä saisit nämä tiedot helpoimmin.

Selaa havainto -puolelta kenttä ei ole helposti saatavilla

Sen sijaan Selaa havaintoja -osion tiedot tulevat keskitetystä tietovarastosta, johon on Vihkon lisäksi ladattu yht 46M havaintoa kymmenistä eri tietokannoista. Yhteensä näistä kannoista erilaisia tietokenttiä tulee n. kolme tuhatta. Kaikkia näitä ei ole voitu laittaa valittavaksi sarakkeeksi Selaa havainto -luetteloon. Mutta jokainen kenttä on kyllä saatavilla, ja tekemällä “Täydellinen lataus” -latauksen lisäkentät ovat mukana erillisessä tiedostossa. Valitettavasti täydellistä latausta ei voi tehdä “Omat havainnot” -rajauksella, joten mitään käytännön tapaa saada aikaan mitä haluat ei sillä puolella tällä hetkellä ole.
Meillä on kirjattuna kehityskohteiden joukossa mahdollisuus käyttäjälle valita itse niistä kolmesta tuhannesta kentästä haluamansa, mutta se ei ole tällä hetkellä työlistoilla.

Esko / Lajitietokeskus