Havaintoerän yhteenveto?

En nyt keksinyt miten onnistuisin muuten kuin lisäämällä tarpeeksi rajauksia, mutta:

  • Saako havaintoerän tiedot “haettua” jollakin helpolla tavalla? Ajatus olisi, että haluaisin nähdä, kuinka monta yksilöä ja lajia/taksonia havaintoerässä on. Tämä tulee vastaan, jos tallennan aina esim. yhden pyydysjakson per pyydys omana havaintoeränä ja haluaisin vertailla esim. eri pyydysten tuloksia keskenään. Esim. painike, joka johtaisi selaa havaintoja -näkymään, mutta rajaisi tulokset ko. havaintoerään tms?

Eka ajatus:

Vie havaintoerien ID:t vaikka Exceliin ja find/replace niistä tällaisia linkkejä joita voit sitten naksutella:
https://laji.fi/observation/statistics?documentId=JX.1176254

Esko / lajitietokeskus

1 Like

Mahtavaa, kiitos! Tuohan toki onnistuu ihan selaimen osoiterivilläkin, kun korvaa havaintoerätunnisteen vaan halutulla.

Jatkokysymys: onko täysin poissuljettu ajatus saada tilastot-välilehdelle havaintomäärän ja yksilömäärän lisäksi myös lajimäärä rasti ruutuun -valinnaksi? Kokonaislajimäärä näkyy kyllä ylhäällä, mutta esim. lahkokohtaista lajimäärää ei selviä suoraan mistään.

Meillä on paljon toiveita erilaisten uusien tilastojen tekemiseksi, mutta esim. minulle ei ole mitenkään selvää mitä näistä kannattaisi tehdä ja miksi, ja mitä jättää käyttäjän itsensä tehtäväksi.

Havainto- ja yksilömäärät saa nyt helpoiten hakemalla havaintoja lahko kerrallaan. Datan saa myös haettua ulos ja laskettua tilastoja esim. Excelissä, tai käyttämällä R-kieltä ja FinBIF-pakettia.

Koska tilastoinnit, hakutoiminnot ja monet muut Laji.fi:n kehitysideat useimmiten eivät ole mukana minkään rahoitetun projektin tavoitteissa, jäävät ne helposti muiden töiden jalkoihin.

Laitan tämänkin muistiin, mutta en voi luvata mitään.

Mikko / Lajitietokeskus

1 Like

Ymmärrän hyvin. Eli ei poissuljettu ajatus, mutta prioriteetiltaan jää jonon hännille.

Tähän liittyen keksin hieman työläämmän, mutta kuitenkin toimivan kiertotien: voin suodattaa em. havaintoerän tulosta lahko kerrallaan ja katsoa sitä kautta lahkokohtaisen kokonaislajimäärän.

Jatkokysymys 2:

Onko heimo-, suku- ja lajinimien priorisointiin mietitty jotain selkeyttä Tilastot-välilehdelle, kun nyt suomenkieliset, englanninkieliset ja tieteelliset nimet ovat iloisesti sekaisin. Esimerkkinä heimonimet eräästä havaintoerästäni:

Veikkaan, että nykyinen logiikka on näyttää 1) kansankielinen nimi käyttäjän kielellä käyttäen “fallback” logiikkaa, joka “fallbackaa” englannin kieleen 2) jos ei ole niin tieteellistä nimeä

MX.277433 Lonchopteridae Macquart, 1835 ei ole suomenkielistä nimeä, mutta on englanninkielinen “spear-winged flies”.

Jos tyo näyttäisi ainoastaan tieteellisiä, ne jäisivät monelle amatöörikäyttäjälle/kunnan viranomaiselle/(minulle) aika hämäriksi.
Tuo että näyttää englantia (ei-käyttäjän-kielisiä kansankielisiä nimiä) on ainakin tyhmä juttu, voisi suoraan siirtyä tieteelliseen nimeen

Tuonkin voisi laittaa säädettäväksi

Meillä on “pian” tulossa ulos uusi tapa visualisoida havaintoja kartalla, joka korvaa nykyisen “Suomen lajit beta” -osion tavan esittää ja tutkia havaintoja kymppiruuduittain. Sen lisäksi beta-osiossa on mahdollisuus tehdä custom tilastointeja (rajatusti). Luulen, että seuraava vaihe on rakentaa Tilastot-välilehdelle mahdollisuus rakentaa vapaasti omia tilastointeja (joilloin ehkä poistamme siltä joitakin valmiita tilastoja), jolloin “Suomen lajit (beta)” voidaan poistaa

Esko / Lajitietokeskus

1 Like

Joo, päätelmäsi fallback-logiikasta tuntuu järkevältä. Ja pidän hyvänä ajatuksena muuttaa logiikkaa englannin osalta (vs. tieteellinen) kansallisen jälkeen.

Mietinkin, mikä Suomen lajit beta -näkymän jatko on, kun se ei nykyisellään tuo juuri mitään lisäarvoa kymppiruutujen lisäksi. Suunnitelma jatkokehityksestä kuulostaa todella lupaavalta, ainakin näin paperilla, ja aikataululupauksena “pian” on mukavan joustava tekijöiden näkökulmasta. :wink:

Jos teette ko. toiminnoista jotain (semi)julkista betatestausta, voin tarjoutua kommentoimaan niitä osaltani, jos sellaiselle on tarvetta. Ei velvoitteita, ei odotuksia; vain mahdollisuuksia. :slight_smile: