Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Havaintojen korjaus ja haku

Mitenkäs tuo havaintojen korjaaminen tapahtuu täällä laji.fissä? Vihkossa joo pystyy korjaamaan laji.fin kautta syöttämiään havaintoja, mutta entäs nuo muihin tietokantoihin alun perin ilmoitetut omaan profiiliin linkitetyt havainnot? Nehän eivät näy tuolla “Vihkossa” vaan näkyvät ainoastaan “Havainnot” -yläotsakkeen alla, kun hakee esimerkiksi muokkausoikeudelliset omat havainnot. Tuolla “Havainnot” -osiossa en kuitenkaan näe mistä pääsisi havaintoja muokkaamaan jos tarvetta tulisi?

Havaintojen hakeminen on jotenkin kankeaa. Havaitsijan mukaan ei pysty hakemaan havaintoja ollenkaan? Eikä kylän / paikkakunnan mukaan? Siis ainoastaan kunnan, maakunnan tai valtion perusteella? Jos haluaisin pitää kirjaa esimerkiksi havaintotiimin kotikylän yökköshavainnoista niin Virtalassa se onnistuu helposti, kun laittaa halutulta ajanjaksolta hakuun yökköshavainnot paikkakunnalta Littoinen havaitsijan *Lehtonen tekeminä. Saman tien saa listauksen havainnoista ja yksilömäärät lajeittain valmiiksi laskettuina. Bonuksena saa vielä hienot fenologiadiagrammit haluamillaan asetuksilla, ohessa esimerkkinä heimo Noctuidae.

Uudessa tietokannassa ei ilmeisesti pysty samanlaisia hakuja tekemään ollenkaan jos havainnot eivät siis ole kaikki omia havaintoja? Ylipäätään kun saa jollain lailla rajattua hakuehdoilla havainnot niin sitten pitää kikkailla vielä jonkun sähköpostiin tulevan zippi-fileen latauslinkin kanssa, kun vanhassa tietokannassa hakutulokset ja niistä lasketut valmiit diagrammit ja muut tilastot rävähtivät saman tien näytölle. Pahimmassa tapauksessa laji.fi on vielä saattanut salata osan havainnoista.

Sellainen olisi muuten myös tosi näppärää jos pystyisi hakemaan noista omista muokkausoikeudellisista havainnoista havaintoja ilmoitetun havaitsijan nimen perusteella ja kertalaakista lisäämään kaverille muokkausoikeuden kaikkiin tietyt ehdot täyttäviin havaintoihin. Käytännössä siis niin, että hakisi ne omasta linkitetystä profiilista ilmoitetut havainnot, joissa on havaitsijana oma ja kaverin nimi ja ne sitten lisäisi myös kaverin profiilille.

1 tykkäys
  • Muihin tietokantoihin (Hyönteitietokanta, Hatikat) tallennettuja havaintoja ollaan siirtämässä Vihkoon muokattavaksi kuluvan kesän ja viimeistään ensi syksyn aikana
  • Havaintojen hakuun ollaan kesän aikana lisäämässä useita uusia hakutekijöitä, mm. havainnoitsijan nimi, tarkempi paikka, tallennusaika jne.
  • Tilastot välilehdelle on tulossa tilastointeja ajan mukaan
  • Havaintojen lataukseen tiedostostoon on niin ikään tulossa nykyistä kevyempi malli, jossa voi itse valita haluamansa sarakkeet ja saa heti tiedoston

Kaikesta yllä mainitusta ja monesta muusta kehityskohteesta voi lukea Laji.fi etusivulla ilmestyvistä tiedotteista, uusin: https://laji.fi/news/2316

Pistetään ehdotuksesi muokkausoikeuden lisäämisestä kehityskohteiden pohdittavien listalle.