Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Hiiponoloinen suolla [nääpikkä, luultavasti nevanääpikkä, Galerina tibiicystis]

Kuvattu 03.09.2017 Virtasalmella pieneltä vetiseltä suolta seuranaan kihokkia, suokukkaa ym.

suosieni203092017virtasalmivalmismini

Ei oo hiippo. Joku nääpikkä mahdollisesti.

Kiitos Juuso, ilmankos ei hiiipposelailussa oikein tärpännyt. Laji.fi:ssä
on listattu aika monta nääpikkää, varmaan melko lailla toivotonta päästä
tarkempaan määritykseen ilman mikroskopiaa? Mutta miten päädyit
nääpiköiden sukuun, onko tuossa muitakin vihjeitä kuin suoympäristö tai
joku yksittäinen tuntomerkki joka sulkee hiipot pois.

Ihan sukua selailemalla aika lailla sopivalta näyttäisi nukkajalkanääpikkä, Galerina vittiformis.

Käsittääkseni nääpikät vaativat yleensä mikroskopiaa jos haluaa varmuudella lajilleen päästä. Sekään ei taida aina riittää. Tommonen läpisäteinen, kellertävän-oranssihtavanruskea lakki tuntuu niillä usein olevan ja tuntuvat kanssa usein viihtyvän kosteilla, sammaleisilla paikoilla. En mitään tiettyä varmaa tuntomerkkiä osaa sanoa, mutta kuitenkin oon aika varma että hiipot voi sulkea pois. Tosin itiölaskeuma on nääpiköillä ruskea, hiipoilla valkoinen.

Tuollainen sekä päältä että helttapuolelta tasaisen vaaleanruskea väri tosiaan on tyypillinen monille nääpiköille, sekä kasvaminen sammalilla (lahopuulla kasvavia lajeja on useita). Sukutasolle tuppavat näillä taidoilla jäämään ilman skooppia. Mikroskooppisia tuntomerkkejä nääpiköillä on mukavasti.

G. vittiformis -porukka (G.atkinsoniana- G. vittiformis) kasvaa kuivemmilla paikoilla. Ihan kunnon suolla tulevat vastaan G. tibiicystis ja G. cerina (tämä ekakatalookissa nimellä G. calyptrata). Jompikumpi noista, olisi veikkaukseni.

1 tykkäys

Galerina tibiicystis, nevanääpikkä, saa minunkin kannatukseni ilman mikroskopointia ja ilman että olisin vertaillut G. cerinaan. Kostealla rahkasammalella kasvaa nyös suonääpikkä (G. paludosa), jonka olen erottanut nevanääpikästä siinä, että sillä on jalassa enemmän valkoista hahtuvaa. 2.10.2016 ja 23.9.2017 kuvatuista “nevanääpiköistäni” on kuivatut näytteet säilössä, hatikka-kuvien osoitteet: http://hatikka.fi/getimage.php?id=23793, http://hatikka.fi/getimage.php?id=26442

Kiitos Mika ja kuntokasveilija. Sienioppaassa on kuvattuna vain yksi nääppikkälaji eikä nettikuvastoistakaan kovin montaa lajia löydä, ainakaan jos ei tiedä mitä etsiä. Laitoin tuon nyt otsikkoon todennäköisenä nevanääpikkänä.