Sipoon Hindsby 15.06.2019

Oletin että ei oikein löytyisi sieniä mutta ihan kivasti kummiskin löytyi. Muutaman jopa tunnistin, mielestäni. Liekö nämä oikein määritettyjä…

  1. Suvihiippoja löytyi useammasta paikkaa. Myös poimuhiippoa löytyi, mutta nämä ovat mielestäni suvihiippoja.

  1. Rahkanääpikkä. Tälläistä pikkusientä jolla jauheinen/härmäinen lakki löytyi hyvin yleisesti rahkasammalikoista. Kavoivat yksittäin tai korkeintaan muutaman sienen ryhmissä. Tuo jauheinen lakki vie mielestäni rahkanääpikkääseen.

  1. Maitohiippo vai onkos tämä tumma variantti oma lajinsa? Löytyy kuvia seka var. leucogala että var. nigra, että omana lajinaan.

  1. Isojuurekas, pähkinäpensaiden alla

  1. Herkkusieni, polun varressa neulaskarikkeella. Ei anistuoksua eikä värjäytymistä. Sileä lakki.

  1. Ei oikein näytä kesäpiennarsieneltä tai ainakaan samalta kun ne lastukoissa yleisesti kasvavat versiot, mutta en keksi mikä muu voisi olla. Näitä rymhiä kasvoi muutama hiekkatien reunassa

  1. Näyttäisi joltain juurekkaalta mutta mikäs juurekas sopisi tähän ajankohtaan…

Hei,

ehkäpä kalpeasellainen kävisi. Osaa muuten joskus olla hyvinkin tumma kalpeaksi …

Marja

Kiitos Marja,

kalpeajuurekas taitaapi olla, kasvuaika sopii myös hyvin. Ainakin näin coll. tai cf. lajina.

  1. Valkojalkahiippo voi olla aika samannäköinen kuin suvihiippo. Kallistuisin valkojalkaan tässä ehkä enemmän.

  2. Uskoisin, että tämä on suonääpikkä. Jauheisuus ja kirjailtu jalka sopivat. Sitä näkyy juuri näihin aikoihin runsaasti rahkasammalikossa.

  3. Värimaailma tuo mieleeni meripihkahiipon.

Kiitos Juuso!

Tuo 1. sopii tosiaan oikein hyvin valkojalkahiippoon (Mycena niveipes). Lueskelen tuota mycena.no saittia ja sekä suvihiippo että valkojalkahiippo mainitaan samansektion lajeiksi ja nimenomaan lahoavalla lehtipuulla jo keväällä/alkukesällä kasvaviksi hiipoiksi. Valkojalkahiiposta kerrotaan lisäksi

Mycena niveipes usually occurs early in the season (May - July), but it can also be found in the autumn. It can usually be identified on account of the satiny sheen on the stipe"

Stipe 25-80 x 3-8 mm, equal, terete, straight to curved, hollow, fragile, finally innate-fibrillose and with a satiny sheen, pruinose above and glabrous farther below, pale bluish white or greyish white when very young, gradually turning white, the base usually darker, more or less densely covered with white fibrils.”

Näitä kasvoi melko runsaasti lahoavalla sammaloituneella lehtipuulla jokivarren kosteudessa. Suvihiipolla on sileä jalka joten valkojalkahiippo on varmaankin oikea laji tässä.

Tuo tumma hiippo ei tosiaankaan taida olla maitohiippo. Netin kuvaselailu vie näissä kyllä vähän minne sattuu. Pitää yrittää ensi kerralla tarkastaa tuo maitojuttu. Lisäksi tämä siis kasvoi pitkälle lahonneella ja sammaloituneella kuusen kannolla eikä lehtipuulla. Norskisaitista tavattuna tuo meripihkahiippo menee sinne rubromarginata sektioon eli siis ilmeisesti porukkaa jossa heltan terät ovat värillisiä/tummia. Ja kun nyt tuota kuvaani kroppailin niin tällähän on tummemmat heltan terät! Elikkä oliskohan tuo meripihkahiippo aika hyvä määritys tälle.

Kiitos tosi paljon Juuso, mukava saada pari uutta lajia haltuun. Lakin ja ja jalan värin osalta tämä ei kyllä aivan täysin vastaa norskisaitin kuvia ja kuvausta mutta toisaalta lajista sanotaan että se on hyvin muunteleva.

Tässä korjattu lajilista, ainakin parhaat arvaukset

  1. Valkojalkahiippo, Mycena niveipes

  2. Suonääpikkä, Galerina paludosa

  3. Meripihkahiippo, Mycena viridimarginata

  4. Isojuurekas, Megacollybia platyphylla

  5. Herkkusienilaji, Agaricus sp

  6. Kesäpiennarsieni, Agrocybe praecox

  7. Kalpeajuurekas, Gymnopus dryophilus