Mikähän sieni tämä voisi olla, heimokin kiinnostaisi (=hunajanääpikkä)

Kuvasin ja keräsin tämän 20.09.2021 Pieksämäen Ankelesta. Paikka on kalkkivaikutteinen hotspot, hiekanottopaikan yläreuna jossa sekalaista puustoa - kuusta, mäntyä, koivua, haapaa etc.

Näitä oli siinä sammalikossa yksittäin kymmenkunta ehkä neliömetrin alueella. Näytteet ovat kuivuneet kauttaaltaan kauniisti vaalean okranruskeiksi, helttoja myöten. Mikroskooppikuvat KOHissa ja Kongopunassa. 4-sterigmaiset pulleat itiökannat.

Tätä nyt pitempään ihmetellyt enkä osaa sijoittaa oikein mihinkään taksonomiseen ryhmään. On kuitenkin niin “ittensä näköinen” että luulisi lajin tai ainakin heimon löytyvän.

Tähän ei taida löytyä apuja. Itse en saa edes heimosta kiinni. Täytyy varmaan laittaa sekvensoitavaksi.

Olen tuota tässä miettinyt, ja tuli mieleen, että ehkäpä kyseessä on joku nääpikkä (Galerina)? Lakki näyttää selkeästi hygrofaanilta ja sammalikossa kasvu voisi sopia sukuun.

En väitä, että välttämättä olisi samaa, mutta tässä on jonkin verran samaa näköä:

Minäkin pohdin tätä, mutta en keksinyt mitään mielestäni riittävän hyvää ehdokasta lajiksi. Nääpikät oli kyllä itsellänikin yksi vaihtoehto, mutta kuvan sienten värimaailma ei oikein mitenkään sopinut nääpiköihin. Kaikki nääpikät ovat enemmän tai vähemmän kellanruskeita ja nuo nyt eivät edes näytä mitenkään kuivuuttaan haalistuneilta. Ja kun heltatkin ovat vielä noin vaaleat.

Yritin myös selailla hiippokirjaa, mutta sen paremmin hiipoista kuin hiippojen lähisuvuista ei löytynyt mitään riittävän samannäköistä.

Tosi mielenkiintoista jos laitat sekvensointiin, tästä voi löytyä vaikka mikä erikoisuus.

Kiitos Juuso ja Mikko. Laitoin tämän vielä tänään yhteen FB:n sienentunnistusryhmään ja kommentteja tuli paljon muttei mitään järkeviä lajiehdotuksia. Ehdotukset liikkuivat hiipoista haprakkaisiin. Yllättävän hauska ja hankala tapaus tosiaan.

Onko reaktioita Melzerissa?

Testasin nyt vedessä ja Melzerissä.

Tässä ekassa kuvassa itiöt näyttävät hyaliineilta (aiemman osalta katsoin, että olisivat olleet ruskeita). Jos näin on, niin ei nääpikkä taida sopia.

Itiöt näyttävät hieman dekstrinoideilta, joten se voisi sopia Galerinaksi. Tunnetaan useissa suvuissa tapauksia, jossa värit puuttuvat normaalisesti ruskea-itiöiselta sienelta. Ainakin seitikeissä ja jossain coprinoideissa sellaista on ja muistakkseni olen jostain lukenut samasta myös Galerinassa. Mihin päädytään Galerina-kavalla?

Löysin kaksi kaavaa ja tein ne molemmat pariin kertaan. Jos ja kun tämä nyt on Galerina niin kummatkin kaavat vei melko lailla yksikäsitteisesti G. mniophila ryhmään - eli käytännössä pariin G. mniophila/pseudomniophila. Löysin nyös kiinalaisen sekvenssipuun Galerinoista ja nuo olivat hyvin lähellä toisiaan mutta merkattu kuitenkin eri lajeiksi. Erot näillä ovat aika pienet ja eri lähteissä on kuvausten osalta eroavuuksia, lähinnä pieniä eroja itiökoossa ja keilojen pituudessa, mutta mikään ei nyt suoranaisesti ole ristiriidassa G. mniophilan kanssa, joka on suomilaji, joten se nyt tuntuisi oikealta nimeltä tälle. Toki oma mielenkiintonsa olisi myös sekvensoinnissa kun G. pseudomniophila ei ole suomilaji. Sitä kuitenkin löytyy aika laajasti pohjoisilta alueilta kuten Grönlannista ja alpeilta.

Tässä aika osuva luonnehdinta tuosta mniophila ryhmästä ja linkit kahteen kaavaan.

Note: Characteristic of the G. mniophila group
are their pale stipes in comparison to the caps,
and the manner in which they dry out to a very
pale white to cream color, starting from the top of
the cap.

https://www.researchgate.net/publication/288394849_Galerinas_in_cold_climates/link/56ab4ead08aed5a0135b72d6/download

Galerina pseudomniophila Kühner – Fig. 6d
Syn.: G. mniophila f. pseudomniophila (Kühner) Haan
& Walleyn
Diagnosis: A close relative of G. mniophila, with
a warmer coloration, drying to whitish cream
from apex and a farinaceous taste.
Description: Cap 5-15(-20) mm, conical,
campanulate to convex, ± fatty-shiny, striate to
2/3 of radius; brownish ochre to cinnamon
brown; gills ascending, adnexed to adnate,
medium spaced, young ochre becoming
ochraceous brown; stipe 30-50 x 1-2(-3.5) mm,
cylindrical, ± clavate at base, nearly hyaline,
cream to pale yellow brown, with ± veil fibrils;
smell/taste farinaceous but indistinct.
Spores 9.5-12(-14) x (5.5-)6-7(-7.5) μm,
amygdaloid, ± protracted at apex, practically
smooth, marbled, with almost inconspicuous
plage, yellowish, dextrinoid; basidia 4-spored;
cheilocystidia 33-47 x 8.5-12(-16) x 3.5-7 x 3.5-10
μm, lageniform, necks blunt, cylindrical to
clavate, occasionally subcapitate at apex;
pleurocystidia absent; clamps abundant

Taisi Juuso kuitenkin olla oikeassa ja kun katson tuota Kekin kuvaa johon Juuso postasi niin sekin menisi aika hyvin mniophilasta.

Tästä tuli sekvenssi ja menee yksikäsitteisen selkeästi lajiin hunajanääpikkä, Galerina pumila. Mikroskopiakin sopii täysin lajiin.