Pieniä oransseja sieniä suon lähellä

Näitä kasvoi tuoreessa kangasmetsässä pieneen suohon johtavan uran pohjalla. Lähellä oli ainakin kuusta ja tervaleppää. Nyt ei oikein sytytä mikä mahtaisi olla. Maku oli muistaakseni mieto.

Keilokystidejä ja itiöitä (400x, n. 8-10 x 4.5-5 u)

En osaa tarjota, kuin että Galerina sideroides. Mutta mikroskopia ei nyt oikein sovi: itiöt ovat turhan pitkiä ja liian pitkulaisen muotoisia ne kuvassakin ovat. Tässä tapauksessa nuo eivät olisi keilokystidejä, jotka olisivat ±nuppipäisiä. No, avaan nyt kuitenkin tällä ehdotuksella.

Kiitti ehdotuksesta. Tosiaan kystidit olivat tuollaisia aika nuijamaisia suurelta osin ja nuppipäitä en nähyt. Itiöiden Q oli keskimäärin 1,9. Tuon sideroidesin ulkonäössä on samankaltaisuutta, mutta ei ehkä ihan sovi… kai tämä joku nääpikkä kuitenkin on.

Tämä oli jäänyt mieleeni kummittelemaan. Nyt uskoisin, että olen saanut vastauksen arvoitukseen törmäämällä sattumalta Jens H. Petersenin blogikirjoitukseen.

Tässä ei taida ollakaan kyseessä nääpikkä vaan hietalakki. Flammulaster limulatus var. novasilvensis (= F. nova-silvensis) tuntuisi sopivan ulkonäön puolesta ja mikroskopiakin vaikuttaa samankaltaiselta.

Laji.fi:ssä on siitä kolme havaintoa Suomesta (Flammulaster-suvun lajilistan sarakkeessa ‘Suomalainen’ tuon kohdalla lukee kuitenkin ‘Ei’ jostain syystä). Tässä kahden havainnon biotoopin kuvaus:

  • ‘Diabaasialueen kuusisekämetsä, jossa myös Pinus sylvestris, Betula, Alnus glutinosa ja Salix spp., kostea painanne, ohuella laholla puulla.’

  • ‘Mesic conifer heath forest, in moist swampy depressions, decayed conifer wood’

Ekologiassakin on noihin verraten siis samankaltaisuutta.

Hyvin hoksattu! Sopii olemaan samaa tuon tanskalaisen löydön kanssa. Hahtuvaisuus johti minut harhaan, ei käynyt Flammulaster edes mielessä. Hietalakkien pintakelmu on skoopissa hyvin erilainen kuin esim. nääpiköillä.

Lajin kuvaukseen en pääse nyt käsiksi. Jos saan lajista Ilkalta lisätietoa, ilmoittelen.

1 Like

Moi.

Selvä Flammulaster jo kuvasta. Hyvin näkyy lakin pintakin. F. nova-silvensis hyvin mahdollinen.
Tea