Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

HIIPOT - Mitä tuntomerkkejä tarvitsee hiippojen makroskooppisessa tunnistamisessa!?

Hei

Hiippoja tunnetaan Suomesta kutakuinkin satakunta lajia.
Monet näistä lajeista on oikeasti lajiryhmiä, joista uusia ei ole vielä edes kuvattu tieteelle.

Hiippojen määrityksessä on erityisen tärkeää katsoa tarkasti (ja kirjata) kaikki tuoretuntomerkit:
Värit: lakissa (lisäksi sen leveys ja paksuus), heltoissa (valkoisen sävy, kiinnottyminen eli kolotyviyyss/johteisuus), heltan terässä (onko yksittäisen helta terässä muusta heltasta . Jalan pinta: nukkainen, sileä jne., jalan kovuus, joustavuus.

Hajut tärkeitä! Mikäli hajua ei heti aisti, niin paina kynnellä lakki niin, että lakki rikkoutuu hieman ja haista. Näin saat tunnistettua, onko sienellä hajua (jos et riko lakin pintaa hajua ei välttämättä aisti).

Muita huomionarvoisia tärkeitä huomioitavia ja tunnistamiseen tarvittavia asioita: Kasvupaikka ja kasvualusta (puulaji tai lehtipuu/havupuu; karikkeen laatu: lehtikarikeella, neulaskarikkeella).

Kaikkia näitä tunnistamiseen tarvittavia asioita voit kirjata Vihkossa olevalle sieniatlaslomakkeelle. Löydät lisäkentät havainto-osiosta (minne kirjoitat mahdollisen sienen laji- tai sukunimen), oikealla olevan rattaan takaa! Klikkaa sieltä esim. “hajumuistiinpanot”, näin kenttä ilmestyy sinun havaintoosi ja saat kirjattua hajutuntomerkit oikeaan paikkaan.

Kaiken tämän lisäksi määritykseen tarvitaan useimmiten myös mikroskooppia (siksi kuivanäyte=museonäyte sienestä on tärkeä).

Hiipot harrastukseksi! Small is beautiful!

Tea

5 tykkäystä