Hyönteiset ja glyfosaatti

Nyt kun glyfosaatti sai 5 vuoden jatkoajan niin ajattelin kertoa vähän omista kokemuksistani hyönteisiin liittyen. Jos muilla on tästä enemmän tai parempaa omakohtaista tietoa niin kiinnostaisi kuulla niistä. Ihan näin hyönteisharrastelijana ja -kuvaajana tässä kirjoittelen, ilman sen suurempaa ymmärrystä asiasta.

Nettiselailulla saa sellaisen käsityksen että glyfosaatti on harmitonta hyönteisten kannalta. Vähän tuota omaan kokemukseeni nojaten ihmettelin ja yritin pikkusen kaivella nettiä. En löytänyt sopivaa suomenkielistä sitaattia, mutta tässä tuollainen normikanta toisella kotimaisella.

Hiqh quality, peer-reviewed research suggests that, when used according to all label instructions, glyphosate should pose no hazard to earthworms, insects (including honey bees) and soil microorganisms.

https://ask.extension.org/questions/210283

Glyfosaattiruiskutukset ovat tuttuja kun vaimoni kotitilalla näitä ruiskutuksia on joka kevät/syksy. Kerronpa esimerkin viime syksyltä. 24.09 oli lämmin ja tyyni syyspäivä ja round-upilla ruiskutettiin peltolohko joka oli ollut muutaman vuoden monivuotisena nurmipeltona. Muutaman tunnin kuluttua peltolohkoa reunustavan peltotien toisella puolella olevan vehnäpellon reuna oli täynnä hyönteisiä. Viikon verran olin jo näitä pellonreunoja tallustellut hyönteisiä kuvaamassa ja normilajisto ja niiden käyttäytyminen oli tuttua myös aiemmilta vuosilta. Nyt vehnäntähkissä oli paitsi paljon normaalia enemmän hyönteisiä niin myös lajistoa jota niissä ei yleensä tapaa, kuten vaikkapa jokunen pihtihäntä, lyhytsiipi, etanahaiskiainen, pimperikuoriainen. Hyönteiset olivat myös järjestään tokkuraisia ja niitä kuvatessa sai aivan rauhassa asetella jalustaa ja siirrellä hyönteisiä tai tähkiä joiden huippuihin hyönteiset olivat kivunneet. Piti vain varoa etteivät hyönteiset tipahtaneet tähkiltä, tokkuraisia kun olivat pääosin. Esimerkiksi nurmiheinäsirkkoja löytyi korsilta kymmenittäin ja vaikka oli lämmintä niin korren sai katkaista ja siirtää parempaan kuvauspaikkaan, kunhan varoi ettei sirkka pudonnut tähkältä. Normaalisti näin ei ole vaan sirkat kyllä vaihtavat herkästi maisemaa jos tuollaista yrittää. Toki aina välistä löytyy sairas tai heikkokuntoinen yksilö joka sallii kuvaushäirinnän, mutta suurin osa on valppaana ja siirtyy vikkelään häirittäessä.

Hyönteiset olivat siis kerääntyneet ensimmäisiin ruiskuttamattomiin vehnän tähkiin ja kivunneet ihan ylos, ikään kuin mahdollisimman korkealle. Sellaisen vaikutelman sain että hyönteiset olivat tokkurassa nimenomaan round-upista, vaikea ainakaan keksiä mistä muusta tuo voisi johtua, vaikka toki syy voi olla jokin aivan toinen. Miten hyönteisten jatkossa kävi ja jäikö ruiskutettuun peltoon paljon hyönteisiä jotka eivät jaksaneet sieltä pois, sitä en tiedä. Joka tapauksessa tuollaiset tokkuraiset ovat helppoa saalista niin makrokuvaajalle kuin muillekin saalistajille, vaikka muuten ruiskutuksista ja tokkurastaan selviäisivät.

Pari tokkuraista vehnäntähkiltä. Kaikissa olen korren saksilla katkaissut ja siirtänyt tähkän hyönteisineen parempaan kuvauspaikkaan, eivätkä hyönteiset ole liikahtaneetkaan siirron ja kuvauksen aikana.

3 tykkäystä

Myrkkyhän se on ilman muuta - ja sitä ruiskutetaan vielä ihmisten ruoaksi tuleville kasveille ja kasvinosille!

Näyttää aika selvältä, että pakoon päässeet pakenivat. Toivottavasti nämä pystyivät vielä elämään ja lisääntymään, mutta sitä ei tiedä. Onko siinä hyönteiskadon yksi syy? Saisipa puolueetonta tietoa. Joka tapauksessa tunnettujen myrkkyjen käyttö on lopetettava heti, ja uusien aineiden käyttöä koskee sama asia - sitä ei tiedä mihin kaikkeen ja miten ne vaikuttavat.