Hyönteistietokannan ja Hatikan käyttö päättyy vuodenvaihteessa?

Sain muuta kautta tiedon, että Hyönteistietokannan ja Hatikan käyttö päättyisi vuodenvaihteessa. Pitääkö tämä paikkansa?

Jos tämä on totta, pidän päätöstä hätiköitynä Hyönteistietokannan osalta, kun a) tunnusten välinen linkitys on tekemättä ja b) valtaosa hyönteisharrastajille tärkeistä ominaisuuksista puuttuu edelleen.

Tämä on tosiaan suunnitelma. Asiasta kerrotaan enemmän mm. seuraavassa Baptriassa. Hatikka- ja Hyönteistietokantakäyttäjätilien linkittäminen tehdään mahdolliseksi ennen tätä.

Kiva päästä vihdoin tuostakin tuotteesta eroon :slightly_smiling_face:
Vielä kun saataisiin kuvapankkikin jotenkin integroitua Lajitietokeskuksen systeemeihin…

Ok, kiitos tiedosta @MarkoT. Toivottavasti kehitystyö etenee vauhdikkaasti loppuvuoden aikana. Itselleni eniten käyttöä haittaavat puutteet tällä hetkellä ovat:

  1. Paikkojen ja/tai oletustietojen ja/tai pohjien tallennus. Havaintoja on paljon ja niiden kohdalla paikan syöttäminen uudelleen joka kerran on todella turhauttavaa ja aikaa vievää, vaikka se kartalta helppoa onkin.
  2. Fenologiadiagrammi lajisivulle (aikuiset ainakin erikseen)
  3. Informatiivisemmat haut (esim. yksilömäärät tuloksiin havaintojen ja lajien lukumäärän lisäksi)
  4. Taulukkomuotoinen talletus / isomman havaintoerän muokkaus.

@mattiv Kuvapankin kohtalo on kieltämättä huolestuttava. Sitä käyttävät todella monet määritysapuna ja se sisältää korvaamattoman määrän määritettyjä kuvia eri lajien yksilöistä. Se toimii käytännössä virtuaalisena vertailukokoelmana. Pystyykö siitä edes tekemään offline-kopiota, jos sitä ei muuten saa toimimaan jatkossa osana Lajitietokeskusta?

  1. Tarkoitatko summaa kaikkien haun tuloksena tulevien lajien yhteisestä kokonaisyksilömäärästä? Se puuttuu, lajikohtaiset yksilösummat pystyy hakemaan Suomen havainnoille. Melko informatiivisena pitäisin hakuja jo, ajalliset diagrammit kyllä tosiaan puuttuvat vielä. Puutteista on tosiaan hyvä laittaa palautetta.

Kuvapankin kuvien siirtäminen Lajitietokeskukseen on myös ollut suunnitelmissa, muttei ole vielä edistynyt käytännössä.

Vuosi sitten tein kuvapankin perhosista off-line version, joten sellainen on kyllä saatavilla. Vaatii levytilaa 2,8 Gt.

Kohta 3 on jo toiminnassa Suomen havaintojen hakusivulla.

Hei
Kuvapankki on mielestäni korvaamaton! Se on ollut avuksi hyvinä ja huonoina päivinä, en mitenkään voi ymmärtää sen poistuvan. Vanhan hyönteisfoorumin aikaan joku mainitsi että kuvapankin käytöstä perittäisiin jonkin suuruinen maksu, joka luonnollisesti menisi ylläpitäjille. Olen valmis hyväksymään tuon maksun ja uskoisin että muutkin kuvapankin käyttäjät ovat samaa mieltä.

Minulta jäi kuvapankista vielä paljon hyvää sanottavaa, mutta kyynel` jää, jos se tähän loppuu.

Juhani

Kuvapankin kustannuksista (reilut 200 e/vuosi) vastaa tällä hetkellä SPS. Mitään välitöntä tarvetta palvelun lopettamiselle ei ole, mutta systeemiä ei tulla enää juuri kehittämään. Siksi olisi hyvä, jos kuvat voitaisiin jossakin vaiheessa siirtää Lajitietokeskuksen palvelimelle. Jos Lajitietokeskus tarjoaisi lisäksi kuvien hakemiseen jonkinlaisen API-rajapinnan, niin sen avulla olisi varmastikin mahdollista tehdä nykyistä Kuvapankkia vastaava sovellus, tai jopa parempi sellainen.

Tapanin kanssa kirjoitimme lyhyesti tästä sulkemisprosessista Baptriaan, laitoin sen muidenkin kuin lehden tilaajien luettavaksi: https://www.researchgate.net/publication/321575195_Hyonteistietokanta_vanhasta_uuteen

Päädyimme Lajitietokeskuksessa vielä jatkamaan Hyönteistietokannan käyttöä, koska korvaava Vihko-järjestelmä ei ole vielä niin pitkälle valmiina, että kaikki käyttäjät haluaisivat/voisivat sujuvasti siirtyä siihen.
Pohdimme Hyönteistietokannan sulkemisaikataulua uudelleen, kun Vihko-järjestelmän puuttuvat ominaisuudet ovat valmiina ja esim. käytettävyyttä on vielä parannettu.

Ohjeistustakin tullaan parantamaan ja esittelemään järjestelmää mm. kevään hyönteisviikonlopussa.

Hyönteistietokannan tunnusten linkittäminen on edennyt hyvin, tästä tiedotamme pian. Sen sijaan Hyönteistietokannan havaintoja ei ole vielä viety Vihkoon, tätä päästään kuitenkin pian toteuttamaan.

2 Likes

Hienoa! Päätös kuulostaa järkevältä ja perustellulta ottaen huomioon järjestelmän kehitystilanteen. Luulen, että yhteisö on myös vastaanottavaisempi Vihkolle, kunhan korvaava järjestelmä on valmiimpi. Se rauhoittaa myös merkittävästi kehitystyötä, mikä vähentää kiireen mahdollisesti aiheuttamia virheitä/ongelmia. :slight_smile:

Tsemppiä kehitykseen! Elämme tältä osin mielenkiintoisia aikoja.

Nytkö se hyönteistietokanta on sitten suljettu, vaiko vain joku väliaikainen ongelma? Antaa “The service is unavailable.” - ilmoitusta. On vielä ollut joukko, joka on halunnut sitä kautta havaintonsa erilaisista syitä johtuen kirjata.