Hyönteistietokanta sulkeutuu 4.6.2018

Olemme Lajitietokeskuksessa päättäneet sulkemispäivän Hyönteistietokannalle: 4.6.2018.

Harrastajien kannalta vähän hankala ajankohta keskellä keräilykautta, mutta 25.5.2018 voimaan tuleva EU:n tietosuoja-asetus pakottaa tähän. Lykkäsimme jo sulkemista, jotta Vihkoa saatiin kehitettyä valmiimmaksi.
Vihkon Excel-massasyöttö ominaisuuden ensimmäisen version on nyt käytössä (Vihko/Työkalut), joten sen puuttuminenkaan ei enää ole este.

Hyönteistietokannan sulkeuduttua alamme siirtämään Hyönteistietokannan havaintoja Vihkossa muokattaviksi havaintoeriksi, jotka ovat tallentajan muokattavissa, kun hän ensin on linkittänyt Hyönteistietokannan käyttäjätilinsä laji.fi-tunnukseensa. Viimeistään syksyllä havaintoerien pitäisi näkyä Vihkossa. Tiedotamme Foorumilla asian etenemisestä. Myös Hyönteistietokannan havaintoihin liittyvät Kuvapankit kuvat on tarkoitus siirtää ja liittää Vihkon havaintoerään, jos kuvalle annetut käyttöoikeudet sen sallivat.

Mikä ihme estää Hyönteistietokannan ylläpidon, jos kerran samaa voidaan Luomuksessa ylläpitää? :astonished::astonished

Kyllä minulla ainakin loppuu havaintojen laittaminensiihen tältä kesältä. :frowning:
Aika sitten näyttää aloitanko enää ollenkaan opettelemaan tuota uutta systeemiä.

Nykyinen Hyönteistietokanta vaatisi jonkin verran uudelleenohjelmointia, jotta se täyttäisi uudet EU:n tietosuoja-asetukset. Vihko alkaa myös olla monilta osin jo parempi kuin Hyönteistietokanta, joten Hyönteistietokannan ylläpito tuntuu siinäkin mielessä hieman turhalta.

Olemme nyt sulkemassa Hyönteistietokannan verkkopalvelua tämän illan/yön aikana (4.6.2018).

Laji.fi-portaalin Vihko-havaintojen ilmoitusjärjestelmä korvaa jatkossa Hyönteistietokannan.
Ohjeita Laji.fi:n ja erityisesti Vihkon käyttöön löytyy mm. tuoreesta Baptrian artikkelista:
http://www.perhostutkijainseura.fi/File/LAJI-Ohjeet/SPS_Laji_fi_ohje.pdf?608595
sekä tuoreesta ohjeesta, joka kattaa myös uudet massatallennus (Excel-import) -työkalut.

Käyttö vaatii Laji.fi-tunnuksen luonnin, lisäksi kannattaa kytkeä Hyönteistietokannan käyttäjätunnus Laji.fi-tunnukseen, jotta pääsee tarkastelemaan omia Hyönteistietokannan havaintoja ja myöhemmin myös muokkaamaan näitä Vihkon kautta.

Hyönteiskuvapankin toimintaa ei olla sulkemassa, mutta sen toiminnassa saattaa olla häiriöitä, ennen kuin riippuvuudet Hyönteistietokantaan ratkaistaan.

Kovin monet eivät ole vielä linkittäneet Hyönteistietokannan (tai Hatikan) tunnuksiaan, joten pikaohje vielä tähän, joka on vastaava kuin Hatikan tapauksessa:

  1. Rekisteröidy ja/tai kirjaudu sisään omaan käyttäjätiliisi osoitteessa laji.fi
  2. Laji.fi-portaaliin sisään kirjautuneena valitse oma nimesi oikeassa yläkulmassa
  3. Valitse “Profiili”
  4. valitse “Käyttäjätilini”
  5. Uusi kirjautuminen vaaditaan tässä vaiheessa
  6. Valitse “Liitä muu tunnus”
  7. Valitse “Liitä tunnus (Hyönteistietokanta)”
  8. Anna Hyönteistietokannassa käyttämäsi käyttäjätunnus ja salasana

Tilien linkityksen jälkeen näet parin päivän kuluttua Virtalan Hyönteistietokantaan tallentamasi havainnot omina havaintoinasi hakutoiminnoissa (Omat havainnot/Muokkausoikeus-rasti valittuna).

Uutiset Hyönteistietokannan sulkemisesta olivat nähtävästi ennenaikaisia?

Kyllä Luomuksen pyörittämä Hyönteistietokantapalvelu suljettiin 4.6.

Siihen kirjautuminen ja sen käyttö onnistuu tälläkin hetkellä. Kuka sitä sitten pyörittää samassa osoitteessa?

Olihan palvelu silloin ilmoitettuna sulkemisajankohtana muutaman tunnin alhaalla, mutta heti seuraavana päivänä Hyönteistietokanta aukesi uudestaan osoitteessa Hyonteistietokanta ja on toiminut sen jälkeen ongelmitta jo harvinaisen hyvin ja pitkään.

Osoitteessa Hyonteistietokanta on vain Hyönteistietokannan web-käyttöliittymä. Se tarvitsee toimiakseen myös varsinaisen Hyönteistietokantapalvelimen. Palvelin ei nähdäkseni ole enää toiminnassa.

Se on sitkeämpi kuin EU:n kotkotukset :slight_smile: Jos tietokantapalvelin on kiinni niin mistä se kaivaa havainnot kun ne hyvin löytyvät…

Kyllä siellä joku tietokanta on jossain, onnistuin rekisteröitymään ja tallentamaan havainnon juuri äsken.

Ihan mukavaa jos tämä Hyönteistietokannan sulkeminen oli käyttäjän kannalta tosiaan tällainen täysin huomaamaton juttu, joka ei tietokannan käyttöön vaikuttanut millään tavalla. Näemmä Hyönteistietokantaan sen sulkemisen jälkeen talletetut havainnot ovat siirtyneet myös laji.fi-portaaliin siinä missä vanhemmatkin havainnot.

Vaikuttaisi siltä, että nyt olisi Hyönteistietokanta suljettu yön aikana. Toivotaan toki, että jatkoaika ei jäänyt viikon mittaiseksi ja, että tietokanta taas heräisi uudestaan henkiin.

Eiliseen saakka minäkin naputtelin Hyönteistietokantaan havaintoja, mutta tänään se ei enää toiminut ja heittelin kuvat roskikseen, enkä niitä enää merkkaile mihinkään.

Nyt huomasin kaiken lisäksi, että Kuvapankista on samassa yhteydessä hävinneet lajien levinneisyyskartat ja lentoajat.

Liittyyköhän tuokin tietokannan alasajoon?

Rehellisesti sanottuna havaintojen naputtelu on lajiin jopa helpompaa kuin mitä se oli the tietokantaan. Havaintojen hakutoiminnot ymv lajissa ovat hyvin puutteelliset, mutta havaintojen syöttäminen sisään ei kyllä vaadi käyttäjältä isoja ponnistuksia.

1 Like

Hyönteistietokannan havaintojen siirto Vihkossa muokattaviksi havaintoeriksi jää lomien jälkeiseen aikaan arviolta elokuun loppuun, vaikka asia on jo edennyt melko pitkälle teknisesti. Eli elokuussa tiedotellaan lisää tästä.