Ikävä iltaretki (ei herkille) [Meles meles, mäyrä]

Hei

Lähdin illalla klo 22 aikaan ajamaan Lapakiston luonnonsuojelualueelle n. 10 km Lahdesta, auton ikkunat ja räppänät auki. Käännyin pienelle hiekkatielle, ja muutama km ajettuani havaitsin kaksi raatoa. Ovatko jääneet auton alle. Onko ensimmäinen mäyrä tai supikoira? Oli kookas 60 cm? Pitääkö tällaiset havainnot ilmoittaa jonnekin? Toinen “vain” “tavallinen orava”. Isompi raato haisi jo aika pahalle varsinkin näillä helteillä. Kysyn täältä kun en muualtakaan tiedä kysyä, ja tietääkseni täällä on biologeja vastaamassa kysymyksiin.

Ohrapääntie Siltalantie Ristikankaantie,
Lapakisto, Lahti 27.6.2022

Malttia ihmiset liikenteeseen :frowning:

Ensimmäinen on supi

Ei ole, vaan Meles meles (mäyrä). Etukäpälä on vahva ja pitkäkyntinen. Supilla on raidallinen häntä.

Ei tarvitse havaintoja ilmoittaa viranomaisille (toisin kuin suurpedoista & hirvieläimistä), mutta hyvä on viskata ulos ajoradalta, ettei raadonsyöjistä kerry lisäruumiita.

Kiitos kommenteista. Oma ensivaikutelmani oli mieluummin mäyrä. Habitus oli minusta “metsäsikamainen” eikä supikoiramainen, tai pesukarhumainen, ts. jotenkin raskastekoinen ja leveä. Kiinnitin myös huomiota tassuihin ja kynsiin. Kuvasin aika kaukaa koska haju ja kärpäset piti loitolla. Oli aika tienvieressä jo valmiiksi, ei haitanne liikennettä. Ei ollut hanskoja joten en koskenut enkä tehnyt mitään.

Mäyrä on varmaankin oikea määritys. Oletan nähneeni mäyrän myös täällä Tonttilassa viime kesänä yöaikaan, aamuyöllä siirtolapuutarhan liepeillä, melko lähellä oli mutta ei kuvaa tuolloin.

Kiitos määrityksestä. Mielenkiintoinen havainto. Kuinkahan yleinen tuo mäyrä on?

1 Like

No onhan se mäyrä kun kunnolla katsoo, kynsistä ainakin olisi pitänyt tuntea. :frowning:

No hyvä jos Jari olet myös sitä mieltä niin havainnon varmistus vahvistuu… Ja hyvä että pystyit lähemmin kuvaa katsomaan - minä otin vain muutaman kuvan enkä niitäkään tykännyt lähemmin katsoa… :slightly_frowning_face:

Mutta hyvä kun löydettiin laji, kirjaan tämän kyllä vihkoon. :slightly_smiling_face:

Mäyrä on yleinen eläin ja saattaa pesiä kaupungissakin, mutta saalistaa pikkueläimiä rehevissä metsissä eikä liikuksi niin julkeasti teillä ja kaduilla kuin kettu ja supikoira.