Kääminen, mikroskooppikuvaa

Auroran puisto Espoo 05.10.2017. En nyt oikein muista mistä tarkalleen tämän nappasin mukaani. Kokonaiskorkeus perän kanssa on 14 mm. Aika monta käämistä olen jo kuvannut mutta en en osaa näitä määrittää eikä näistä ota selvää ilman mikroskooppia. No otin sitten mikroskoopin avuksi mutta en nyt silti saa tätä oikein määritettyä varmasti. Mikroskooppini ei oikein riitä tuonne itiöiden detaljeihin.

Hei,

yleisimmät tämäntyyppiset Stemonitikset ovat S, axifera ja S. fusca. Koska kuvassasi on ehkä vähän punaruskeita sävyjä (kuvattu sisällä?), veikkaisin S.axiferaa, joka on mielestäni ehkä vähän yleisempikin, mutta itiöiden pintarakenne ja koko tarvitaan varmempaan määritykseen.

Marja

Ok kiitos Marja. Näitä ei siis voi määrittää ilman itiöiden detaljeja, sen oikeastaan halusinkin tietää. Maastossa näkee paljon sekä ilmeistä kanelinruskeeta axiferaa että tummaa fuscaa että myös muita käämisiä esim. pikkusia. Pitää sitten vaan hyväksyä ettei omilla vehkeillä saa näitä määritettyä. Koot saisin vielä just just mitattua itiöistä mutta pintarakenteeseen ei resoluutiot riitä.

Hei,

jos näyte on runsas, niin osan siitä voi toimittaa kuivattuna ja etiketöitynä johonkin kasvimuseoon (luomus?). Saattaa kyllä kulua runsaastikin aikaa ennenkuin saa määrityksen ja varmuuden vuoksi vielä pyytäisin sitä erikseen.

Olen joskus määrittänyt muutamia toisten keräämiä näytteitä, mutta tällä hetkellä omissakin on ihan liikaa tekemistä. Ja määrityshommien lisäksi pitäisi joskus pakata satoja (arviolta 500-1000) kuivumassa olevia näytteitä ja kirjata ne ja joitain satoja jo pakattuja, mutta kirjaamattomia exceliin ja sijoittaa näytteet näytekaappiin. Kun kausi on päällä, ei ole aikaa…

Marja