Kääminen / pamppunen?

Keräsin pihaltamme, järeältä 2-lahoasteen havupuulta näytteen jonka käytin skoopissa. En ole aiemmin limasieniä skoopannut, tai juuri edes määritellyt joten kaipaisin apua. Tavasin suomen limasienit kirjaa, mutten osaa tehdä riittäviä tulkintoja havainnoistani.

Itiöt kuvattuna 1000x suurennoksella 10 pv sitten. Suomen limasienit kirja puhuu verkkokuviosta. Onko kuvan itiöissä verkkokuvio, vai pelkkiä hentoja piikkejä? Jaksoin mitata n. 5 itiötä, koska niissä tuntui olevan niin vähän vaihtelua. Läpimitat n.7.5 mikroa.

sporangion kärki 100x suurennoksella. Otin tämän koska kirjassa käsitellään niin paljon sporangion verkkokuvioista. Mutten osaa tulkita kuvioiden eroja.

Kokonaispituus vajaa 8mm, josta sporangio n.5.5mm

En saanut aiemmin hyvää kuvaa, mutta 10pv sitten itiöiden ollessa vielä varisematta sporangiossa oli enemmän kaakaon ruskeaa sävyä.

Seuraamalla käämisten kaavaa ja olettaen että itiöissä on verkkokuvio, päädyn virginiensikseen. Se taas ei näytä sopivan makrotuntomerkkeihin. Jos taas itiöt ovat piikkisiä, ilman verkkokuviota, päädyn flavogenitaan. Sen makrotuntomerkit sopisi paremmin. Pamppusissa päädyn hyperoptaan.
Vinkatkaa missä menee pieleen, limasieniä tulee kääpimisen yhteydessä vastaan mutten olen niihin juuri saanut tartuntapintaa määritysmielessä. Ajattelin että rauhassa skooppailemalla ja kirjaa tavaamalla pääsisin selvyyteen, mutta tunnen olevani aivan hakoteillä =)

Käämiset on helppoja kunnes niitä skooppailee :grin:. Itselläni on runsaasti skoopattuja joista en oikein osaa päättää lajia.

Tuo itiön verkkokuvio on kuitenkin aika helppo havaita, jos sellainen on, tässä tummakäämisen itiöt

Ja tässä vertailuun hentopiikkiset itiöt (S. axifera)

Kaavat lähtee tästä erosta jonka kyllä oppii nopeasti kun parit skooppaa

Kuvassasi näyttäisi olevan jotain verkkokuviota ja jos lähdetään siitä liikkeelle niin kaava vie kuitenkin tummakäämiseen koska kokonaiskorkeus on 8 mm. Tuo virginensis on harvinainen ja hankala muutenkin. Eli ehdottaisin tästä tummakäämistä joka on just tuollainen harmaa itiöiden varistua ja yleisenä muutenkin hyvä arvaus.

S. hyperoptalla on taasen hieman erilainen verkkokuvio itiöissä, ns. “bullet hole” kuvio, ja sporangiot on vielä pienempiä kuin kuvassasi.

Kiitos Henri nopeasta ja valaisevasta vastauksesta!