Kääminen uurrepesäsienellä

Kääminen kasvaa tässä ylivuotisella uurrepesäsienellä. Kuvattu 25.08.2017 Espoossa Auroran puistossa. Käämisen sporangioiden kokonaiskorkeus ei taida olla yli 5mm. Pystyyköhän kuvasta määrittämään käämistä? Voisiko olla kalvokääminen? Kuvaa klikkaamalla pääsee katsomaan parempilaatuista kuvaa Flickriin.

Tiny slime mold growing on Fluted bird's nest by Henri Koskinen, on Flickr

Hei,

Stemonitiksen määrittäminen kuvasta voi toki joskus onnistua, mutta se vaatii yleensä mikroskopian.

Tavallisimmat Stemonitikset ovat mielestäni S. fusca ja S. axifera, joista S. fusca on tummempi. Todennäköisyys lienee 50 %:n luokkaa, jos tässä tapauksessa silti veikkaisi S. axiferaa…

Kiitos Marja. Kroppasin kuvaa. Sporangioiden päissä näkyy tuollaiset tummat jutskat jotka voisivat olla Suomen limasienissä kalvokäämisen kohdalla mainittuja kolumnellan kärjen kalvolevyjä… tai sitten ei… siitä joka tapauksessa johtui ajatukset kalvokäämiseen.

Ja pieniä nuo käämiset olivat, mittakaavana tuo uurrepesäsieni joka on korkeintaan 15 mm. Käämisten määrityskaavassa kaneli- ja tummakäämisten sporangioiden kokonaiskorkeudeksi on mainittu 7 - 20 mm eli ovat kookkaita käämisiä, kun taas kuvan kääminen on korkeintaan 5 mm. Heti pisti maastossa silmään tuo pienuus.

Pitäisi varmaan kuvailla näitä mikroskoopin kautta, en ole vielä alkanut tuohon puuhaan, vaikka systeemit on kyllä olemassa. Lähinnä luupilla tutkaillut ja kuvaillut makrolinssillä.