Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kääpä kuusimaapuulla

Katselen viime syksynä ottamiani retkikuvia ja koitan löytää tälle lajille nimeä. Tunnistamisen pitäisi olla tosi helppoa, kun on selvä väri, karvainen yläpinta, vaalea malto ja kulmikkaat pillit. Vaan eipä tunnu löytyvän Suomen käävät -kirjasta lajia, johon nämä kaikki sopisivat. Kuvat on otettu järvenrannan kuusikossa Sodankylän eteläosissa elokuun lopussa. Kasvualustana havupuu, todennäköisesti kuusi. Kiitän jo etukäteen avusta. :slight_smile:

Huonokuntoinen tahrakääpä, Postia fragilis on mun ehdotus.

Kiitos. Tuossa kirjassa kuvissa on nuoria vaaleita kääpiä, mutta Laji.fi:ssä oli myös jokunen tuollainen tummempi.

Näyttää mielestäni pursukäävältä. Jos on näyte, niin siitä pitäisi löytyä amyloideja kystidejä, vaikka itiöemä olisi jo mätä.

Kiitos. Näyte jäi ottamatta kun oli niin huonokuntoinen tuo pala, mutta paikka on meidän mökin lähellä, joten voin tarkkailla mitä rungossa kasvaa tulevana kesänä. :slightly_smiling_face:

Nyt selasin Laji.fi:n pursukääpäkuvia ja jotenkin olemus sopii siihen paremmin kuin tahrakääpään. Mielenkiintoinen laji tuo pursukääpä, minulla on yksi vahvistettu löytö siitä noilta seuduilta, mutta hieno olisi löytää se toisenkin kerran. Onneksi kasvupaikka on suojelualueella, joten voin käydä katsomassa käävän eloa aina uudelleen…

Ei ole tahtakääpä. Postioilla on näin vanhoina käytännössä aina repeilleet ja/tai pitkät oramaiset pillit; tällä pillit säännölliset ja aika tasasuiset vaikka muuten jo mätä.

Pursukääpä ihan uskottava, varmistus näytteestä.

Kiitos Pyry. Täytyy hakea näyte loppukesästä.