Kaksi kookasta jäärää [Saperda carcharias x 2]

Nämä molemmat kookkaat jäärät lentää pöristelivät viime elokuussa myöhään illalla pihavalon houkuttamina seinälle, ensimmäinen 19.8.2019 ja toinen 26.8. Molemmat Vihdissä. Varsinkin tuon ensimmäisen uskoisin olevan runkohaapsanen (Saperda carcharias). Tuo kakkonen on tasaisemman musta, mutta olettaisin kuitenkin myös sen olevan runkohaapsanen. Hyväksyttekö tämän ehdotuksen molempien lajiksi?


                Terve Harri!

 Amatööri arvelee, että molemmat olisivat runkohaapsasia.

Kun laitoin homman liikkeelle, uskoisin, että joku expertti ottaa myöskin kantaa.

1 Like

Similis hyvin saman näköinen tosin harvinaisempi, eroja muistaakseni tuntosarvissa, mutta todennäköisesti juurikin ehdottamasi, en uskalla enempää sanoa näillä taidoilla.
T:Jyri

1 Like

Eroa on tuntosarvien kärjessä ja peitinsiipien kärjessä…

1 Like

Koiraita ovat kumpikin, naaraalla on kirjan mukaan selvästi pyöreämmät siivenkärjet.

Pentti

1 Like

Kiitokset teille kaikille kommentoijille. Erityisesti noiden Matin laittamien tunnistekuvien jälkeen ei jäänyt enää lajista epävarmuutta. Minulla oli kummastakin yksilöstä runsaasti kuvia, ja oli helppo todeta, että kuvien yksilöiden tuntosarvien viimeisessä jaokkeessa (oikeastaan kahdessa viimeisessä) ei ollut enää mustaa. Samoin peitinsiipien kärjistä löytyi hampaanomainen kärki. Nämä siis runkohaapsasen tuntomerkkejä. Koko on aina vaikea arvioitava ilman vertailukohtaa. Kuitenkin mielikuva on varsin kookkaista kuoriaisista, mikä sekin vielä sopii varmuutta lisäämään.