Kartan käyttöoikeudet?

Onko mitään estettä käyttää Sieniatlaslomakkeen karttanäkymää esim. lajiraporttia tehdessä eli liittäisi näkymän raporttiin? Tietenkin koskee vain omia havaintoeriä ja niissä olevia karttanäkymiä.
Olisi vain kätevää kun lajitäpät ja aluerajaus olisivat valmiina. Alla esimerkki mitä tarkoitan.

kuva

Kartoille voi valita erilaisia karttatasoja, ja niille on erilaisia käyttöoikeuksia. Kartan oikeassa alakulmassa on linkki sivulle, jolta valitun tason tekijänoikeudet ja käyttöoikeudet selviävät. Ainakin Maanmittauslaitoksen tasoja sekä Openstreetmap-karttoja saa käyttää, kun lähteeseen viittaa ohjeen mukaan.

Mikko / Lajitietokeskus

Tässähän on muutakin kuin MML:n ilmakuva. Käytännössä kyseessä on kuvakaappaus laji.fi-sivulta. Millaiset oikeudet on kuvakaappauksen julkaisuun?

Asiaan vaikuttanee myös käytännössä, millainen raportti on kyseessä. Kuvakaappaus ei anna järin ammattimaista kuvaa. Jos enemmälti joutuu raportoimaan, niin kannattaa kyllä tutustua paikkatieto-ohjelman käyttöön. QGIS on ilmainen.

Jos alueelta on muidenkin havaintoja, voi niitä käyttää myös, kun ne on avoimina julkaistu.

Pisteet ja rajaukset kartalla eivät ole luovan työn tulosta, ja Laji.fi:n data on avointa, joten Lajitietokeskuksen puolesta ei olet esteitä julkaisemiselle. Datalähteeseen kannattaa toki viitata sopivalla tavalla, riippuen mitä kartalla näkyy (vain omia havaintoja, vai myös muiden). Esim. viitattavissa aineistolatauksissa on mukana viittausohje, jos sitä kautta hakee dataa käyttöönsä.

Mikko / Lajitietokeskus

1 Like

Joku reilu 5 vuotta sitten kuvakaappasin jotain karttoja kansalaisen karttapaikasta, laitoin niihin omia merkintöjä ja julkaisin omilla sivuillani. Ihan harrastustoimintaa eli jotain nuotteja vanhoille louhoksille etc ilman mitään kaupallista intressiä. MML kielsi ehdottomasti tällaisen käytön. Sain sieltä seuraavanlaiset ohjeet: "Karttapaikan kautta voit tulostaa ja tallentaa karttakuvia omaan käyttöön,
mutta et julkaista nettisivuilla. Linkin palveluun voi laittaa, mutta vain tyhjälle sivulle ilman karttaa.

Maksuttomat vapaasti julkaistavat aineistot tulee ladata Avoimien aineistojen
tiedostopalvelun kautta. Palvelu löytyy sivulta:
www.maanmittauslaitos.
fi/aineistot-palvelut/latauspalvelut/avoimien-aineistojen-tiedostopalvelu"

Tuolta joutuu sitten hakemaan haluamansa rasteroidun karttalehden kokonaisuudessaan ja imuroimaan parikymmentämegaisen tiff -tiedoston koneelleen, editoimaan sitä kuvankäsittelyohjelmassa ja näin luodun karttakuvan saa sitten laittaa nettisivuilleen muiden katsottavaksi.

Työlästä kun lopputulos on tismalleen sama kuin karttapaikasta suoraan napattuna. Näillä kahdelle eri tavalla luotuja karttoja kun ei voi erottaa toisistaan.

Loppuun pitää sitten vielä laittaa tiedonanto: sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan aineistoa.

Tuo oli sen verran työlästä että heivasin MML:n kartat. Kyselin openstreetmap.orgista helpompaa laillista ratkaisua karttojen julkaisemiseen ja neuvoivat siellä seuraavan tempun

"Aika helppoa on esimerkiksi asentaa OpenJUMP openjump.org ja ottaa siihen peruskartat kapsin WMS-palvelusta

  • Asenna OpenJUMP ja käynnistä
  • Avaa - WMS-taso - URL syöttöikkunaan tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta?
  • Valitse ryhmätaso “Peruskartta”
  • Valitse vaikka EPSG:3067-projektio
  • Sama uudestaan ja lisää esimerkiksi taso “peruskartta_01”
  • Valitse tasoluettolosta “peruskartta_01”, käytä hiiren oikeaa näppäintä ja tee “Kohdista WMS-tasoon”

Kohdista mihin haluat ja kun olet valmis, tee Tiedosto - Tallenna ikkunassa näkyvä kartta - Tallenna kuvatiedostoon
peruskartta_01-tasoa tarvitaan vain siihen, että OpenJUMP osaa kohdistaa oikeaan paikkaan. Toimenpiteen jälkeen sen voi laittaa näkymättömäksi, Peruskartta-taso vaihtaa aineistoa automaattisesti mittakaavan mukaan.

Noudatin tuota neuvoa ja louhoskarttani ovat nyt openjumpilla ja kapsin peruskartalla luotuja.

Elikkä aika hankalaksi meni. Oliskohan jo helpompaa MML:n avointen aineistojen käytön kanssa, en tiedä onko säännöt muuttuneet. MML:llä on niin paljon erilaisia kartta-aineistoja tasoineen ja erilaisia käyttöehtoja että helpointa olisi varmaan meilata MML:ään ja kertoa mitä aikoo ja kysyä onko se OK.

Olipa monimutkaista.

Maastokartat ja ortokuvat ovat saatavana avoimina rajapintoina. Tuosta voi lähteä lueskelemaan: Karttakuvapalvelu (WMS, WMTS, Vektoritiilet) | Maanmittauslaitos. Periaatteessa kartat voi ladata myös tiff-tiedostoina, mutta tällä tavalla ei saa koko Suomen karttoja täyttämättä tietokoneensa levytilaa turhaan. Rajapinnasta karttaa voi tarkastella ja zoomailla aivan samalla tavalla kuin netin karttapalveluissa.

Tällöin tarvitaan vain paikkatieto-ohjelmisto. OpenJUMP on yksi sellainen, mutta siitä en ole ikinä aiemmin kuullutkaan. Suosituin ilmaisohjelma on QGIS, ja sillä on suuri käyttäjäyhteisö, joka on tuottanut paljon opetusmateriaalia ja osaa auttaa ongelmatilanteissa. Ominaisuuksiltaa QGIS on jo hyvin lähellä maksullista ArcGISiä.

1 Like

Paulin kanssa samaa mieltä; Olipa monimutkaista.

Lueskellut ns. ohjeita, hieman vaikeaselkoisia maalikolle ainakin ovat. Esim. Paikkatietoikkunassa on teksti; Karttajulkaisu-toiminnolla voit julkaista karttoja omalla verkkosivullasi. Sehän on aika selkeästi sanottu. Mutta jos ei ole kyse verkkosivustoista, niin entäs sitten? Onko sama asia?

MML:n sivuilla, johon linkkiin Mikko viittasi niin kirjoitetaan;
kopioida, levittää ja julkaista, muokata ja hyödyntää kaupallisesti ja ei-kaupallisesti,yhdistellä muihin tuotteisiin ja käyttää osana sovellusta tai palvelua.
Tämän nyt itse tulkitsen niin että voin kopioida (näyttökaappauksellakin) kartan, koska kyse on ei kaupallisesta jutusta.

QGISin latasin koneelle ja se vaatii perehtymistä.

Kiitos kommenteista ja vihjeistä.

Itse ymmärsin asian niin että kartta-aineistoja voi käyttää MML:n rajapinnan kautta ihan vapaasti ja niitä voi myös kopioida ja uudelleenjulkaista ihan vapaasti. Mutta jos joku julkaisee niitä kartta-aineistoja jollain omalla sovelluksellaan netissä niin silloin tarvitset sen sovelluksen tekijänoikeudet omistavan tahon luvan julkaista niitä sovelluksen näyttämiä karttoja uudelleen. Elikkä et voi ottaa kuvakaappausta ja julkaista sitä ilman tuota lupaa. Katsoin parista paikkaa käyttöehdot ja esim MML:n Kansalaisen Karttapaikan käyttöehdoissa kielletään kuvakaappausten julkaiseminen näin

3. Immateriaalioikeudet

Karttapaikkaan liittyvät oikeudet mukaan lukien tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat Maanmittauslaitokselle. Käyttäjällä ei ole oikeutta saattaa Karttapaikkaa tai sen karttaa tai muuta osaa yleisön saataville levittämällä, esittämällä tai näyttämällä se julkisesti eikä myöskään tallentaa tai valmistaa siitä kappaleita ilman Maanmittauslaitoksen etukäteen antamaa lupaa.

Käyttäjällä on edellä todetusta huolimatta oikeus käyttää Karttapaikkaa julkisin varoin rahoitetun opetuksen yhteydessä. Käyttäjällä on lisäksi oikeus kopioida, tallentaa ja tulostaa Karttapaikalta tekijänoikeuslaissa (404/1961) tarkoitettua yksityistä käyttöä varten sekä opinnäytetyötä varten yksittäisiä karttoja. Käyttäjällä on oikeus sijoittaa omille verkkosivuilleen linkki Karttapaikan pää- tai alasivulle. Linkin yhteydessä pitää näkyä Karttapaikka-nimi. Linkin kautta Karttapaikan tulee aueta selaimen tyhjään ikkunaan ilman kehyksiä. Muunlainen linkittäminen on kielletty.

Käyttäjä voi saada oikeuden käyttää Karttapaikalla hyödynnettyjä Maanmittauslaitoksen avoimia kartta-aineistoja lataamalla aineistot Avoimien aineistojen tiedostopalvelusta. Tiedostopalvelun aineistoja voi käyttää Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen CC 4.0 -lisenssin mukaisesti. Lisenssin perusteella käyttäjällä on oikeus kopioida ja julkaista avoimiin kartta-aineistoihin sisältyviä karttoja lisenssissä tarkemmin määrätyin ehdoin.


En ole juristi, mutta tietämäni perusteella asia on näin:

A) MML julkaisee aineistojaan avoimilla lisensseillä, jotka sallivat niiden helpon uudelleenkäytön, julkaisun jne.

B) Karttapaikka on MML:n palvelu, jossa on erilaiset, tiukemmat käyttöoikeudet. Siellä on ehkä lisäpalveluja, joita he haluavat suojata tiukemmin, en tiedä.

Laji.fi käyttää MML:n karttoja A-kohdan mukaisesti. Näiden karttojen käyttöehdot löytyvät täältä (linkki myös Laji.fi:n kartan oikeassa alakulmassa). Niiden mukaisesti Laji.fi:sta kuvakaappauksena otetun kartan voi julkaista esim. näin:


Kartta: Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta 1/2022

Mikko / Lajitietokeskus

PS. Täällä on pelkkä kartta ilman havaintotietoja: https://laji.fi/map

Hieno juttu. Säästyy paljolta vaivalta kun MML:n kartat saa kuvakaapata täältä ja julkaista vapaasti vaikkapa omilla sivuillaan. Tarkistin asian vielä MML:n asiakaspalvelusta. Laitan vastauksen tähän niin jää talteen jos joku näitä tietoja tarvitsee.

Maanmittauslaitos ei kirjoita enää erillisiä julkaisulupia eikä peri julkaisulupamaksuja. Aineiston lähde on mainittava asianmukaisesti julkaisun yhteydessä.

Maanmittauslaitoksen Avoimien aineistojen tiedostopalvelusta voit julkaista vapaasti karttoja: Avoimien aineistojen tiedostopalvelu | Maanmittauslaitos

Julkaisussa noudatetaan avoimen aineiston lisenssiehtoja Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston Nimeä CC 4.0 -lisenssi | Maanmittauslaitos

Muiden verkkopalveluiden julkaisu- ja käyttöehdot ovat palvelukohtaisia. Katso palvelukohtaiset julkaisu- ja käyttöehdot jokaisen palvelun kohdalta erikseen. Palveluita, joiden käyttöehdoissa on rajattu karttojen julkaisua, ovat:

Karttapaikka
Yksittäisiä karttoja voi käyttää omaan henkilökohtaiseen käyttöön tai opinnäytetyöhön
Käyttöehdot Karttapaikka | Maanmittauslaitos

Paikkatietoikkunan karttaikkuna
Rekisteröitynyt käyttäjä voi julkaista karttaikkunan karttoja avoimilla ja maksuttomilla sivuilla.
Lisäksi palvelusta voi kopioida tai tulostaa yksittäisiä karttoja omaan henkilökohtaiseen käyttöön ja opinnäytetyöhön.
Käyttöehdot Paikkatietoikkuna | Maanmittauslaitos

Kiinteistötietopalvelun karttakopiot
Kiinteistörekisterikarttaotteita ja karttanäkymiä voi tulostaa, kopioida tai julkaista KTJ-luvan mukaiseen käyttötarkoitukseen.

Vanhat painetut kartat-palvelu
Palvelun tuotteet ovat käytettävissä avoimien aineistojen lisenssin käyttöehtojen mukaisesti.

Vanhat Karjalan kartat-palvelu
Voi käyttää ei- kaupalliseen tarkoitukseen vapaasti.
Tiedostoja voi kopioida käytettäväksi esim. kyläkirjoissa tai vastaavissa. Muista merkitä julkaisun yhteyteen ”© Maanmittauslaitos/Puolustusvoimat”

Painetut kartat ja karttatulosteet
Julkaistaessa painettuja karttoja tai karttatulosteita on julkaisuun merkittävä samat © merkinnät ja varoitukset, mitkä näkyvät näissä tuotteissa:

  • Maastotiedot © Maanmittauslaitos
  • Kiinteistötiedot © Maanmittauslaitos ja kunnat
  • Merikartta-aineistot © Liikennevirasto 1.1.2015
  • Syvyystiedot © Suomen ympäristökeskus

Jos julkaistavalla alueella Liikenneviraston tietoja (väylä/syvyystietoja) lisäksi merkintä: VAROITUS: Ei navigointikäyttöön.

Yli 50 vuotta vanhoista Maanmittauslaitoksen painetuissa kartoissa riittää, kun lähde mainitaan.
Yksittäiset Maanmittauslaitoksen toimituskartat eivät tarvitse julkaisulupaa.


Ystävällisin terveisin
Anita Ainala
Palveluneuvoja
Maanmittauslaitos
valtakunnallinen asiakaspalvelu: 029 530 1110

1 Like