Karvamaljakkaista ja Trichophaea -suvun maljakkaista

Näitä karvamaljakkaita on tullut useasti kuvattua. Hämmennystä on aiheuttanut niiden monimuotoisuus sekä ulkomuodon että ekologian osalta. Nyt keksin että on toinenkin suku jossa on tällaisia maljakkaita joilla on valkoinen sisäpinta, elikkä suku Trichophaea josta löytyy useampi laji. Näistä ei vaan oikein tunnu löytyvän tietoa ja nyt ihmettelen onkohan tullut kuvattua k.o. suvun lajeja karvamaljakkaina.

Tässä muutama kuva “karvamaljakkaista”. Kaikki kuvattu syksyllä. Onkohan joukossa hyviä kandeja sukuun Trichophaea tai onkohan jotkut taikka kaikki näistä selviä Humarioita?

  1. Tämä on tammimetsiköstä Helsingissä

  2. Tämä on rehevästä kuusimetsästä Sipoosta

  3. Miltei puhtaalla kuusenneulaskarikkeella Pieksämäellä

  4. Tammien alla Helsingissä

  5. Kalkkivaikutteinen rehevä istutuskuusikko Pieksämäen Ankelessa

1 tykkäys

Hei,

en näe tuossa viimeisessä karvoja, joten se voi olla ihan joku muukin maljakas.

Trichophaea suvun ohella on myös ainakin Trichophaeopsis. T. bicuspis löytyy yleensa haavan lehdiltä tai risuilta.

Trichophaea gregariaa olen löytänyt ojan/puron penkoilta. T. hemisphaerioides löytyi nuotiopaikalta ja T. woolhopeia kasvoi maassa. Kuten arvannet lajimääritys vaatii sen mikroskopian. Kai jotain ulkonäköerojakin on, mutta en ole niihin kauhiasti perehtynyt, kun on skooppikin käytössä…

Terkkui: Marja

1 tykkäys

Kiitos taas kerran Marja. Kaivelin näitä hieman lisää.

T. woolhopeia on tosi pieni elikkä ei varmaan sotkeennu H. hemispaerican kanssa. Siitä on muuten laji.fissä vain yksi kirjattu havainto ja sekin 50 vuoden takaa.

T. hemisphaerioides on sitten palopaikan sieniä ja sekin aika pieni. Fungi on temperate Europe mainitsee maljan halkaisijan maksimiksi 12mm elikkä ekologia ja koko auttaa tämän lajin kanssa. Laji.fissä vain pari havaintoa.

Tuo T. gregaria on ilmeisesti sama kuin T. hybrida josta on kirjattu 16 havaintoa eli voi olla aika yleinenkin. Sillä on paljon synonyymejä ja yksi vanhoista synonyymeistä on Humaria hemisphaerica var. gregaria taikka Humaria gregaria . On ilmeisesti mikroskooppisesti itiöiden osalta hyvin samankaltainen karvamaljakkaan kanssa ja eroaa läjinnä itiöemän koon puolesta? Elikkä pikkuinen karvamaljakas jolla tummia ripsiä. Ilmeisesti tämän voi suvun lajeista sotkea helposti karvamaljakkaaseen. Lajista mainitaan myös että on ilmeisesti ryhmälaji.

Humaria sukuun on laji.fissä kirjattu 4 lajia. Näistä vain H. hemisphaericalle on havaintoja. Muut kolme lajia ovat H glumarum, H. plumbea ja H. intermixta, mutta näiden kohdalla laji:ssä ei ole havaintoja, ainoastaan maininta “oletettavasti Suomessa”. Nämä myös puuttuvat kokonaan tuosta Lassoe&Petersenistä, eikä netistä oikein löydy mitään apuja. Liekö karvamaljakas siis splitattu neljään?

Varmaan sitten voisi arvata että tämä tammien seuralainen on yksi karvamaljakaslajeista ja neulaskarikkeella viihtyvä toinen etc.

Aivan kummaliset kolme noista Humaria-nimistä. Tutkin mistä mahtaa olla kyse:

  • H. glumarum lienee oikeasti Cheilymenia
  • H. plumbea lienee Pseudombrophila ripensis
  • H. intermixta on joku Anthracobia.

Eli vanhoja sotkuja kaikki. Humaria on aikojen alussa ollut suunnilleen kaikkia karvaisia operkulaatteja.

Trichophaea on sekin sotku, lajeja on paljon enemmän kuin kirjoissa eikä ne kuulu kaikki samaan sukuun oikeasti. Varma määritys ei useimmiten liene mahdollista tällä hetkellä.

1 tykkäys

Viime vuonna tuli jonkin verran skoopattua Trichophaea-maljakkaita, vaikka ei mitenkään jäntevästi. Lähes kaikilla oli soikeat-fusoidit, hienonystyiset itiöt jotka tuohon T. hybridaan/gregariaan sopisivat. Ja yllättävän yleisiä tuntuvat olevan, mutta vain kyykyssä niitä havaitsee. Tosin tuo ymmärtääkseni yleensä paljaalla maalla tykkää kasvaa ja osa oli lahopuulla ja neulaskarikkeessa ja kun on vissiin lajikompleksi kyseessä niin en tiedä mitä oikein ajatella.
Karvamaljakkaina pitämiäni sieniä olen vain kerran löytänyt ja ne olivat rutkasti suurempia, halkaisija semmonen ehkä kymmenen kertaa suurempi, jopa kolmen sentin luokkaa.

1 tykkäys

Kiitos Juuso ja Bellissimo.

Tässä vielä pari lisäkuvaa karvamaljakkaiden variaatiosta



Tammien kanssa kasvavat ovat aika lailla erinäköisiä kuin neulaskarikkeella kasvavat. Voivat myös olla melko lailla karvattomia kuten viimeisessä kuvassa. Senkin täytyy kait olla karvamaljakas koska on parisenttinen halkaisijaltaan ja maljan sisäpinta on tuollainen valkeahko. Maljan ulkopinnalla on vähän karvoja mutta muuten vaikuttaa lähes kaljulta.

Kolmas suku jolla on valkoinen maljan sisäpinta olisi ontelomaljakkaat taikka siis käytännössä ontelomaljakas (Geopora arenicola), mutta tuo on osittain maahan hautautunut ja reuna repeilee vanhempana kukkamaisesti eli sitä ei varmaan helposti sotke karvamaljakkaisiin.

Jos halkaisija on yli sentin tai kaksi niin nuo Trichophaea -suvun lajit tippuvat väkisin pois. Pikkusempien kanssa joutuu sitten miettimään näitä Trichophaea lajeja.