Kasvien tunnistusta Google Lensillä

Luonnossa kulkeminen, kalastus ja valokuvaaminen ovat lähellä sydäntäni, kuten ovat myös vähän enemmän nörtit asiat. Olen melkoinen ummikko kasvien tunnistamisessa, hyvä että osaan erottaa koivuhalon hauesta. Toivottavasti tämä pieni kenttätesti aiheuttaa keskivertoa kohtalaisempaa tunnetta lukijassa.

Metodi

  • Valitsin viisi kuvaa toissavuoden tunturireissulta Ruotsin Lapista Sarjjasjohkalta. Se oli ensimmäinen kertani niissä maisemissa, Pältsanin kupeessa.
  • Kamerana Fairphone (1. sarja) 8 MP kuvanvakaimella. Suurin osa kuvista otettu automaattiasetuksilla, ainoastaan tarkennuskohta (samalla valaistuksen mittaus) valittu täppäämällä ruudulla haluttua kohtaa. Usein tuli otettua useampi kuva samasta aiheesta, että edes yksi olisi siedettävä. Laadullisesti puhelimen kamera on selkeästi huonompi kuin muut aikalaisensa. Tämä näkyy myös alla olevissa kuvissa.
  • Kuvien rajaus sekä pientä värien ja valoisuuden korjausta Google Photosin työkaluilla iltaisin nuotion äärellä siemaillen minttukaakaota kuksasta. Eli ei mitään Adobe-hifistelyä tällä kertaa.
  • Näytin kuvia Google Lensille. Vastausten laatu riippuu sekä haettavan kuvan laadusta että netissä löytyvien vastaavien kuvien määrästä. Välillä löytyi suoraan suomeksi, välillä englanniksi. En huijannut käyttämällä Laji.fi:tä tunnistukseen.
  • Vinkki: Wikipedia on parempi kääntämään kasvien, eläinten ja asioiden nimiä kuin Translate.
  • Alla kuvat asiantuntijoiden raakattavaksi.

Kuvat


Ketotuulenlento? Kuvassa näkyy valitettavan hyvin puhelinkameroiden perinteinen vaiva, valkoisen palaminen. Yläreunan risuista näkyy myös tälle kameralle ominainen tumman pään vaiva, siistin sumennuksen sijaan näkyy pikselöintiä.


Tunturikurjenkanerva? Tässä kuvassa tapahtuu enemmän kuin muissa, vaikka sommittelu onkin jäänyt puolitiehen. Osa muista kasveista tuli niin mukavasti samalle terävyysalueelle, etten hennonnut jättää pois. Lisäksi tätä kirjoittaessa hokasin nuo karvaiset pitkulaiset lehdet heti kanerva-oletetun juurella, aivan kuin jokin lihansyöjäkasvi.


Tupasvilla? Jälleen kerran hyvä esimerkki siitä, miksi kuvan taustaan pitäisi kiinnittää huomiota. Nyt kasviparka hukkuu taustaansa, eikä pääse oikeuksiinsa.


Tundrapaju? Tämän sentään tunnistin pajuksi jo ensinäkemältä. Ilman Googlen apua olisin varmaan ristinyt sen vaivaispajuksi.


Metsätähti? Onko sama, kuin Värmlandin lääninkukka? Ainakin Google Lens niin väittää. Tämäkin kuva jäi latteaksi, kun vain kuvata sojotin seisaaltani kukkien ohi kulkiessani.

Miten on?
Onnistuiko ummikko tunnistamaan itselleen tuntemattomia kasveja Google Lensin avulla edes lähellekään oikein?

–Mika

Tässä nopeat ajatukset kuvista.

  1. Kissankäpälä. Näitä on kuitenkin tuntureilla useampia lajeja.
  2. Tunturikurjenkanerva ja sen juurella keltano, voi olla Hieracium alpinum. Myös vaivaiskoivua.
  3. Luhta- tai lettovilla. Tähkäperien karheus olisi hyvä tuntomerkki, mutta se pitäisi tunnustella maastossa. Tupasvillalla ei ole montaa tähkää samassa varressa.
  4. Salix glauca/lapponum. En muista suomeksi.
  5. Metsätähti.

Sievät itsensä näköiset kukkaset Google Lens voi osata kohtalaisen hyvinkin, mutta sitten, kun mennään lajeihin, joista pitää katsoa ihan tuntomerkkejä, vaikeudet alkavat. Varmasti Lensiä voi käyttää apuna, jos ei tiedä ollenkaan, mihin sukuun tai edes heimoon jokin kasvi kuuluu. Loppumääritys pitää edelleen tehdä ihan perinteisesti.

Kasvit-osiossa tämä voisi tulla paremmin juuri kasviharrastajien löytämäksi, vaikka liittyy toki valokuvaukseenkin.

ObsIdentify on näppärä ja helppokäyttöinen tunnistussofta:

Oho, eli mulla oli kaksi oikein, kaksi sinne päin ja vain yksi ihan metsässä eikun kairassa.

Samalla tuli oivallettua uusi asia Google Lensistä kasvien tunnistuksessa: sommitelultaan haasteelliset kuvat eivät ehkä aina sovikaan tunnistukseen yhtä hyvin kuin “tylsät” kuvat. Ja annoit hyvän kommentin ulkokuvauksellisten tunnisteiden tarpeesta tarkassa määrityksessä; ne menevät mun tietotaidon yli.

Kiitos linkistä, tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta äpiltä. Menee kokeiluun.

Kannattaa tutustua myös iNaturalistiin. Toimii niin luurin appina kuin tietokoneelta.