Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kimalaisista [todennäköinen kontukimalainen]

Moi,on askarruttanut jo kauan nämä joilla tuo keltainen etuselän juova on hyvin kapea, niitä näkee jonkin verran , onko lajiin sidottu vai onko kyse osittaisesta melanismista.
T:Jyri

Laji on mielestäni kontukimalainen, Bombus terrestris, joka on juuri “perinteisen” mantukimalaisen (B. lucorum) kaltainen, mutta keskiruumiin keltainen juova on kapea ja tumma. Tämä on levinnyt ja runsastunut eteläisessä Suomessa rajusti.

Mistä päin ja milloin tämä oli? Nämä tiedot olisi syytä olla aina määritystä kysyttäessä. :slight_smile:

1 tykkäys

Sorry, kauheella kiireellä koitan näitä tänne laittaa niin unohtuu välillä päivämäärät yms, ja kuvittelin ihan “peruskimalaiseksi”. tämän näköisiä näkyy tosiaan jonkin verran ainakin täällä Pyhärannassa, kuvien yksilö kuitenkin Kullaalta 27.4.2018 , järven läheinen hakkuuaukko,paikalla vain muutama pieni paju muut oli raivattu pois, kesymehiläisiä kuitenkin runsaasti kukinnoissa mikä hieman yllätti paikan syrjäisyyteen ja mesilähteen pienuuteen nähden
T:Jyri

Todennäköisimpänä lajina minäkin pitäisin kontukimalaista. Mantukimalaisella (B. lucorum) ja kangaskimalaisella (B. cryptarum) etuselän keltainen karvavyö on erittäin harvoin yhtä kapea. Kontukimalaisella vyö on sen sijaan usein kapea ja joskus puuttuu kokonaan.

Kiitos, tämä yksilö oli ainakin ns. kulttuuripakoinen, näinkin juuri joku päivä yksilön jolta puuttuu vyö kokonaan.
T:Jyri

Katsoin et lähimmät kontukimalaiset on nähty yli sadan kilometrin päässä ko. paikasta, ainakin ilmoitetut, muistanko oikein et jollain näistä vaihtoehdoista ei ole tavattu melanismia (kangaskimalainen?) eli puuttuisi kokonaan tuo keltainen eturuumiista,
T:Jyri